Още в разказа ни за канелата след Пруст и посветения му плейлист се върнахме към ранните си детски спомени с любимия на някои и омразен на други сутляш – млякото с ориз. Оризът чрез сладкото и кремообразното навлиза в сензорните ни пътешествия вече като зрънце, а не смлян, както е бил в бебешките каши. Съответната песничка се учи задължително още в детската градина, но и по-големите си я припяват.
Привидно лесен за отглеждане и приготвяне, оризът в множеството си разновидности, остава една от най-разпространените храни. Можем ли да си представим вече сватба без дъжд от ориз, като символ на плодородието? Всъщност, в детската песничка за ориза с мляко става дума именно за бъдещи сватби.
Оризът е основна съставка на любими комбинации с морски дарове, стафиди и какво ли още не – включително като пародия, слава Богу, музикална:
Наскоро появилия се онлайн атлас на световните вкусотии ни разхожда из петте континента и типичните им ястия, както и из местата за най-автентичните им дегустации. Оризът е сред най-разпространената референция, а доста от славните манджи, в които му е отредена главната роля, присъстват в световните музики. Да си припомним ли, че самият Луи Армстронг се е подписвал като “Red Beans and Rice-ly Yours” поради любовта му към луизианската вкусна връзка между ориза и червения боб.
Невъзможно е да слушаш испаноезична музика от двете страни на океана – включително и на катала – и да не се пее за паея, включително и от американски джазмени като Кларк Тери и Чарли Мингъс. Към креолските оризови изкушения, хитови са кубинските „маври и християни“ и кейджънската „джамбалая“ – изсвирени от гладни или сити музиканти. Бразилските имена варират от „ориз и мир“ до „байано за двама“.
Плейлистът отделя полагащото се място на ризотото и на ризи-бизи, а хапките суши хосомаки, футомаки и подобни, си имат подобно на чаената церемония, цикъл посветени чилаут музики. Подобни звуци има и за вдъхновяващия шафран, без който уважаваща се оризова гозба би загубила. Не пропускаме и приятеля Нюен Ли – все пак корените са му от страна, където оризът е национално препитание и кой друг може да ни изсвири как всъщност расте ориз?