Саша Барън Коен полуидиот или полугений?

26/07/2019

Ако днес дойдат извънземните и поискат най-гениалния човек на земята като изкупителна жертва за цялото човечество, едва ли ще им дадем Саша Барън Коен. Той е кретен и няма място измежду великите умове, които населяват планетата ни. Или поне така ни се иска. За много хора той е просто един шут, намерил нишата си да се излага публично и да провокира горките, с нищо не заслужили, супер известни и влиятелни хора. И той е точно това – шут, дори професионален. Години преди да се превърне в Ali G и да сложи поп културата в малкия си джоб, Саша се обучава за клоун във Франция при цирковата легенда Филип Гаулиер. Както можете да предположите, Саша е бил отличен палячо, но не му е било достатъчно.

 

Отгледан в класическо еврейско семейство, Саша и двамата му братя, естествено, прихващат присъщото чувство за самоирония. И докато братята му се задоволяват само с това, Саша иска да намери границите на комедията. Нещо, което прави и до днес. Докато учи история в Кеймбридж, което добавя точка към графа гений, Саша участва в аматьорския театрален клуб като се опитва да пробие като драматичен актьор. Въпреки заложбите си, той разбира че това не е неговото нещо и бързо се преориентира към скеч комедията.

 

×

 

Годината е 1996 и Саша Барън Коен получва шанс. Той е поканен да води дневно, телевизионно предаване в малка, британска телевизия под шапката на Chanel 4. Концепцията е, че няма такава. На Коен е дадена пълна свобода. Чудовището на скандалната комедия се ражда. В предаването си, което продължава само една година, той кани всякакви откачалки, включително мъж, който се смята за пророк и иска да участва в правителството. Всичко това се случва пред публика основно от деца на възраст между дванайсет и шестнайсет. Меко казано шоуто е странно. И след една година на експерименти, телевизията решава да прекрати излъчването.

 

Така Коен става свободен агент и има всичкото самочувствие и време да търси нови полета за изява на притеснителния си ум. Ясно е, че дневната телевизия е за спретнати и политически коректни хора, които не учат децата да бъдат простаци, затова Саша търси по-късен слот. Намира го на място, от което са тръгнали много от днешните британски комици – The 11 O’clock Show. Там за първи път се появява Ali G.

 

×

 

Оттук Ali G става супер звезда. Той участва във видеоклипове на Мадона, раздава награди на MTV, гостува в предавания и скоро получава първият си пълнометражен филм. Хората забравят за Саша и се държат с Ali G като с отделен човек. Той е скандален и безапелационен, подиграва се с неща, с които никой друг не би, по начин по-който никой друг не може. Тийнейджърите са луди по него, а родителите не могат да го понасят, точно като всяка друга супер звезда в историята. Но Саша не е доволен. Това не е границата, която е търсил. Той продължава да дълбае. Минава през Борат, който е съден от казакстанското правителство, Бруно, който е съден от няколко участници във филма и Генерал Алладин, който е забранен във всяка мюсюлманска страна.

 

Докато не стига до един от най-великите социални експерименти, записвани някога на камера, а именно Who is America?. Седем епизода, които никога не могат да бъдат повторени, не защото няма кой да ги направи, а защото вече никой няма да се върже на номера. Who is America? е смесица между скеч комедия и скрита камера, в която Саша и персонажите му откровено се гаврят със сенатори, военни, артисти и бизнесмени, показвайки крайностите, на които са готови в името да защитят болните си възгледи. След излъчването на епизодите, шоуто е съдено от почти всички участници в него. Няколко човека са уволнени, а един политик дори подаде оставка.

 

×

 

Саша Барън Коен, може би, не е гений, но ако извънземните дойдат днес и им го дадем, гарантирам ви, че ще са си тръгнали преди да им видим очите.

от

публикувано на: 26/07/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: