Лудият Майк на френска вълна

22/07/2019

Майк Патън е от онези луди глави, които нямат аналог в световната музикална сцена. Колаборациите му с артисти от всякакъв калибър и от всякакво естество нямат край. Никой със сигурност не може да каже дали с постоянните си експерименти Майк продължава да търси себе си или просто се забавлява като малко дете попаднало в музикален магазин.

 

Верните му фенове го следват във всяко едно начинание и с времето са свикнали както с непредвидливия му характер, така и с неподлежащото му на жанрово определение творчество.

 

Разбира се, няма как да говорим за господин Патън без да споменем, че той е фронтменът на култовите Faith No More. С тях през 2015 г. той записа “Sol Invictus” – последният студиен албум на групата. Още с промо парчето „Motherfucker“ музикантите успяха да скандализират феновете си.

 

 

Нека не забравяме, че освен във Faith No More, Майк участва и в по-малко известните, но не по-малко шантави групи Tomahawk, Dead Cross, Fantômasр Mr. Bungle и Peeping Tom.

 

За творец като Патън това многообразие на превъплъщенията си е съвсем в реда на нещата. Ненаситен за експерименти, роденият в Калифорния певец записва и няколко соло проекта. Сред тях няма как да не споменем Mondo Cane (2010) – албум, в който Майк пее италиански популярни песни от 50-те и 60-те години на миналия век.

 

 

През 2017 г. лудият вокалист се изяви като композитор на филмова музика. Кино забежката на Патън бе свързана с филма на ужасите „1922“ от режисьора Зак Хилдич. Лентата е адаптация по едноименната новела на Стивън Кинг и е записана за „Нетфликс“.

 

Явно филмите на ужасите не са сферата, в която Майк се чувства в свои води. Романтичната страна на неговата природа този път го отведе в посока Франция. През юни гласът на Faith No More, обяви издаването на новия си соло проект наречен „Corpse Flower”.

 

 

В него той си партнира с френския композитор и продуцент Жан-Клод Верние. Той е известен най-вече с работата си по концептуалния албум на Серж Генсбург “Histoire de Melody Nelson”.  „С Жан-Клод се срещнахме, докато работихме заедно по ретроспективата за Генсбург на Холивуд Боул през 2011 г.“, споделя Майк.

 

„Свързахме се моментално. Страхотен вокалист с чувство за хумор. С Майк създадохме силна, красива и искрена колекция от музика, както и приятелство“, признава Верние.

 

В ютуб вече излязоха две парчета от албума. Феновете са екзалтирани. Дългоочакваната премиерна дата на „Corpse Flower” ще бъде на 13 септември. Още малко търпение и Майк ще ни покаже, на какво е способен.

 

 

 

 

от

публикувано на: 22/07/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: