Пристани

17/06/2019

Пристанищата продължават да имат по-голяма притегателна сила от шумните гари и безличните аерогари. Е, не всички, а най-вече свързаните с удоволствия, а не с контейнери. Отправна точка за мелодиите, които странстват заедно с човешките съдби, две пристанища с едно и също име оставят неподражаема следа в музикалното наследство на Стария и Новия свят.

 

Това е Пуерто де Санта Мария до Кадис, откъдето тръгва едноименната колумбовa каравелa и откъдето година по-късно той започва второто си плаване. Там е изработена първата карта с означенията на Америка и пак там са се търгували всички идващи от Новия свят стоки. Санта Мария дел Буен Айре е и пристанището, около което се развива едноименният град, чиито жители са известни просто като „портеньос“. „Готан Проджект“ са резонно част от плейлиста ни заедно с фламенкосите и техните алегриас от Кадис, посветени на залива, откъдето тръгват и където се завръщат вечните мелодии.

С не по-малка туристическа притегателност е близкото до Генуа Портофино, където за съжаление яхтите на олигарсите понякога са по-високи от накацалите по заобикалящите го хълмчета дворци. Посветените му музикални теми са изпълнявани от звезди, адекватни в наши дни на литературните и други величия, радвали се на красотите на Портофино – от Мопасан до откривателя на радиото Маркони. На противоположната страна на ботуша, в Неаполитанския залив се разваля лодката на Лучо Дала. Историята с написването на „Карузо“ започва от пристанището в Соренто, където го изпращат в хотела на големия тенор, останалото е в основата на един предишен наш плейлист, но най-новата версия е само тук.

В последния половин век поголовно рибарски пристани се преобразяват в марини за яхти, като все още има и мирно съвместно съществуване между двете предназначения.

Е, кръчмите никога няма да са същите, за момичетата не знам. И ако е вярно, че всеки моряк на всяко пристанище го чака момиче, то далеч не е с верността на Пенелопа, на която заедно с Одисей също сме посветили нарочен плейлист.

от

публикувано на: 17/06/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: