Битка между приятели

21/05/2019

В изкуството има много битки, някои от тях са истински, други – на шега. Съществуват сражения, след които остават много незабравими мигове и приятелства. „Актьори срещу поети“ е спектакъл в който поезията и театърът кръстосват шпаги, но в крайна сметка положителните емоции са много повече от прехвърчането на искри.

 

И ето че дългоочаквания сблъсък настъпи! Снощи в основната зала в Театър „Сфумато“ на сцената излязоха поетите Яна Букова, Никола Петров, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Надежда Радулова, Николай Бойков, Екатерина Григорова, Стефан Иванов. Срещу тях се изправиха актьорите Неда Спасова, Иван Николов, Анета Иванова, Сава Драгнев, Евгения Ангелова, Пламен Димов, Иван Станчев, Нено Койнарски и Станислав Кертиков. Разбира се неизменната водеща и този път беше актрисата Лили Гелева.

 

Залогът в битката – всеки един глас на феновете в залата. В крайна сметка последното за сезона издание беше спечелено от актьорите. Дали са се представили по-добре от поетите – не е толкова важно. В този сблъсък най-важна е идеята, че в изкуството не жанровете са определящи, а дали то стига до сърцата на своята публика.

 

Стефан Иванов – един от инициаторите на формата споделя: „Все още не мога да повярвам как нещо, което започна на шега, се случва за 61-и път, не само в театър, а на открито и не само в София, но в толкова български градове. Едно от най-свободните неща, които съм помагал да бъдат осъществени и се радвам на любопитството на публиката, която в началото сякаш се чудеше, какво е това животно, но го хареса, погали го и свикна с него. Нещо, което остана и не се промени през тези четири години е усещането за свобода. В текстовете, в начините, по които актьори или поети ги представят на най-различни места – от покрив на шоколадова фабрика или бар до двор на църква, градинката на Народния театър или в Стария град в Пловдив“.

от

публикувано на: 21/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: