Карерас във висините

13/05/2019

Малко са личностите в музиката, след срещите с които публиката остава за дълго време окрилена. Един от най-значимите тенори на нашето време – Хосе Карерас си взе достойно сбогом с българската публика. Близо 10 000 души в зала „Армеец“ имаха шанса да се докоснат до големия талант на тенора.

 

Концертът на Карерас в София беше единственият на Балканите като част от прощалното му световно турне. И за това си има причина – България остава за тенора една от любимите държави, в които с удоволствие се връща. И това е не само заради приятелството му със Стоичков, а заради факта, че тук винаги може да намери вярна публика и топло приятелско отношение. В деня на концерта Карерас стана „доктор хонорис кауза” на Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”.

 

На сцената в зала „Армеец“ той беше заобиколен от много приятели и това допринесе за особено празничната атмосфера на вечерта. Оркестърът на Софийска опера и балет бе под диригентството на Маестро Давид Хименес – ученик на Херберт фон Караян и племенник на Хосе Карерас. В пищното шоу се включиха солистът на Софийската филхармония Росен Ненчев. Нека припомним, че българският тенор е специализант на Карерас и участник в три негови класа. Емоцията между учител и ученик си пролича и във виртуозните дуети, които изпълниха на сцената. Другата наша звезда, която имаше привилегията да пее с Карерас беше сопраното Илина Михайлова.

 

Разбира се, акцентът на събитието бяха соловите изпълнения на тенора. Сред тях бяха „Човекът от Ла Манча“ на Мич Лий, „Passione“ на Никола Валенте и италианска песен „Chitarra romana“. Въпреки своите 72 години Карерас се справи брилянтно и показа, че нито гласът, нито осанката му са загубили своя блясък. След близо два часа този празник на оперното изкуство завърши общ бис на „Наздравицата“ от операта „Травиата“. Дано това не е истинското прощаване на Карерас със сцената, дано отново ни извиси с неподражаемото си присъствие и глас.

 

от

публикувано на: 13/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: