Занзибар – синьо до края на погледа

25/03/2019

Занзибар едно от онези райски кътчета, от които ти е трудно да си тръгнеш. Пясъкът по многобройните плажове е фин като брашно, а водата съдържа поне 50 нюанса на синьото. Островът е разположен само на 35 км. от брега на Танзания и е сред желаните дестинации за дайвинг по света. Най-необятни са плажовете по източното крайбрежие на Занзибар. Местните дървени и красиво резбовани лодки се наричат – dhow. Изградени са предимно от една мачта и платно, и имат дълги, тънки корпуси. С тяхна помощ населението пренася тежки товари – плодове, вода и риба. Между брега и Индийския океан, съществува бариерен риф.

 

 

Щом настъпи отливът, пясъчните ивици изведнъж стават много широки и с часове можете да се разхождате сред морски звезди, миди и всевъзможни обитатели на океана. Решите ли да се скриете на сянка в джунглата, там ще ви чака една симпатична и чудата маймунка наречена – червен колобус. Населението на острова е едва 800 000 души като в градчето Стоун Таун се намира една от туристическите забележителности – домът на Фреди Меркюри. В него на 5 септември 1946 г. се ражда Фарук Булсара. Останалото, както всички знаем, е легенда.

 

 

Фотографката Ирина Пидова споделя усещанията, които е преживяла на екзотичния остров: „Първото нещо, което научаваш на Занзибар е „Pole, pole”, което в буквален превод означава да го караш по-лежерно, без да си даваш зор. Не е никак лесно в началото, но се свиква и ти става едно „поле, поле“ на душата! Приказка! Влюбих се завинаги в цветове на Занзибар. Срещнах най-усмихнатите, приветливи и изключително трудолюбиви хора, които някога съм срещала.

 

 

Осъществих и една своя мечта – да се докосна до Фреди Меркюри. Фреди не е на особена почит сред занзибарци, личи си и от запуснатия вид на къщата му, въпреки това почувствах енергията му там! Всеки фен ще ме разбере. За финал само ще добавя „Hakuna Matata” и ако някога ви се отдаде възможност да посетите райското кътче, наречено Занзибар, не я изпускайте!“

 

 

 

от

публикувано на: 25/03/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: