АББА – носталгия от 70-те

20/03/2019

Някъде, закътана във всеки дом, мазе или таван в България, има плоча на АББА. Всички сме израснали под тананикането на „Dancing Queen“ на майките, лелите, сестрите или бабите си. АББА е безпрецедентно явление. Никоя друга група от страна, в която не се говори английски, не е постигала такава слава и е имала такова влияние. Сигурен съм, че всички сме чували хитовете, но ми се иска да разберем как са стигнали до грамофоните в панелните блокове.

 

Евровизия е събитие, което се посреща с насмешка у нас. Не мога да кажа, че не е състоятелно. Истината е, че Евровизия никога не е бил формат, който произвежда суперзвезди. Винаги победителите изчезват след конкурса, а в най-добрите случаи успяват да се задържат година, две. Евровизия е по-скоро празненство на привидно приятелската Европа, отколкото грандиозно шоу, което има за цел да продуцира и произвежда музика. С изключение на една година.

Свързано изображение

След победата на „Евровизия“, 1974г. /CBC/

6 април 1974.

На сцената излиза група, наречена АББА. Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид (Фрида) са притеснени, защото това е последният им шанс да направят нещо повече от това да обикалят Швеция и да пеят по едни и същи клубове. Година по-рано не стигат до финалите на Евровизия и не се знае дали някога изобщо, ще имат трети шанс. Сега никой не мисли за това. Диригентът, облечен като Наполеон, вдига палката и на сцената на Евровизия зазвучава песен, която ще промени животите на четиримата завинаги.

Връщам ви само две години по-рано и АББА не съществува. Те не са младежи. Най-младият член на групата е Агнета, която е на 24 и е звезда в Швеция вече шест години. Останалите са по-близо до тридесетте, отколкото до двадесет и пет, и наистина се борят за големия си пробив.

 

Бьорн Улвеус е силно повлиян от фолк музиката на Швеция. Той започва музикалната си кариера като басист в пътуваща група, защото негов приятел го е препоръчал. Групата се казва „Hootenanny Singers“ и въпреки че Бьорн е най-малкият от всички, лесно се налага като движеща креативна сила в състава. Той започва да пробутва песни написани на английски, които звучат малко по-блусово от това, на което са свикнали „Hootenanny Singers“.

Докато Бьорн гради кариера като поп-фолк артист (нищо общо с нашите), Бени се е пуснал по малко по-различна писта. Той също израства в семейство на фолк музиканти. Дядо му и баща му свирят на акордеон и естествено, когато Бени навършва шест, получава своя. На десет годишна възраст вече свири на пиано. Разликата е, че харесва Елвис и вкусът му клони повече към поп звученето, отколкото към народната музика на прадедите му.

 

Когато е на 15 сформира своя малка група с приятели и от време на време свири в различни клубове. Мечтата му е да прави поп парчета и да бъде като „Hep Stars“, които са групата в Швеция по онова време. По стечение на обстоятелствата, пианистът на “Hep Stars” напуска. Мениджърът на групата заработва допълнително пари като превозва други състави и техниката им из Швеция. Така попада на Бени Андерсън в точното време. Той го вика на прослушване и не след дълго мечтата му се сбъдва.

Докато Бени катери чартовете на Швеция, бъдещата му съпруга минава през какво ли не, за да получи шанс. Ани-Фрид е дъщеря на норвежко момиче и немски полковник от вермахта. Той живее в Норвегия до края на нацистката окупация в страната. След това баща ѝ се оттегля с немската армия и тя го смята за мъртъв до 77-ма, когато се срещат за първи път. Майка ѝ почива скоро след това и двегодишната Ани-Фрид заминава с баба си в Швеция.

 

От ранна възраст е ясно, че детето има талант и афинитет към музиката. Тя пораства пеейки в училището си и в квартала за без пари. На 18 печели конкурс на местно звукозаписно студио, чиято награда е гостуване в най-популярното телевизионно шоу в Швеция. За неин късмет в деня на предаването в страната се сменя движението и от английски се преминава на Европейски стандарт. В същата вечер шофирането не е препоръчително и съответно всички гледат телевизия.

 

Фрида е израснала с джаз. Нейните идоли са Ела Фицджералд, Дюк Елингтън и Каунт Бейси. Тя е класически и мощен вокалист, прекалено полиран и завършен за малката скандинавска сцена.

Агнета е сензация на седемнадесет. Тя е дъщеря на пробивна майка, която я води по участия и конкурси от шест годишна възраст и е посветила живота и енергията на талантливата си дъщеря като неглижира по-малката сестра на Агнета. Агнета е красива, талантлива и сдържана. Тя знае как да командва сцената от малка и няма притеснения от публични изяви.

 

На 15 Агнета напуска училище и започва работа като телефонистка за автомобилна компания. Едновременно с това тя пее в група, която благодарение на нея става популярна в Стокхолм и околията. Две години по-късно тя напуска работата си, за да преследва кариера в музиката.

 

След като демото на групата попада на звукозаписна компания, продуцентите са заинтригувани само от нея и ѝ предлагат солова кариера. Агнета оставя групата си и записва първият си сингъл. До 71-ва тя вече е звездата на Швеция.

В началото на 70-те и четиримата са добре разпознаваеми в различните музикални среди на Швеция. Бени и Бьорн са станали добри приятели покрай общи участия. Дори пишат музика заедно и се опитват да пробият като дует. Естествено нещо липсва. По това време Фрида и Бени са двойка от няколко месеца. И двамата имат деца от предишни връзки и това ги крепи заедно. От друга страна Бьорн и Агнета са Джей Зи и Бионсе на Швеция през 70-та. Двамата са най-популярната музикална двойка и са обградени от журналисти и папараци навсякъде.

 

До този момент никой не се замисля, че четиримата имат някакво общо бъдеще заедно. АББА се ражда някъде в Кипър през лятото на 70-та година. Там двете двойки са на почивка и за първи път започват да пеят заедно. Още нищо не е решено и те просто се забавляват, но е ясно, че има хляб в четворката.

 

Но вместо да се нарекат АББА и да запишат албум, четиримата решават да напуснат групите си, да отложат всички ангажименти и да направят кабаре програма, грубо преведена като „Парти хора“. В шоуто има скечове, комедийни песни, вицове и закачки. Посреща се с бурна и жестока критика. За половин година четиримата успяват да съсипят ренометата си и да закъсат финансово. Неангажираността им, плюс провала на първия албум на Бьорн и Бени, оставя членовете на АББА с много стрес и още повече свободно време. От напрежението се ражда материал и през 1972-ра АББА пускат първата си песен.

По незнайни причини “People need love” става огромен хит в Япония. По-голям отколкото във Швеция или където и да било другаде в Европа. Това е изненада за всички освен за звукозаписното студио, което поръчва още сингли от АББА. През следващата година групата успява да се наложи в Австрия и Южна Африка, но все още няма хит в големите интернационални пазари. Бени е убеден, че успехът ще дойде от Евровизия. Така и става.

 

За десет години АББА са покровителите на поп музиката в света. Смесицата между неловкото европейско диско, шведския фолклор и английския език взима че проработва и превръща скандинавската четворка в група, която пълни стадиони на всички континенти на света. АББА не само че покоряват западната култура, но успяват да се промъкнат и през желязната завеса. Малко изпълнители могат да се похвалят с това.

 

Затова следващият път, когато намерите забутаната плоча, не се усмихвайте с насмешка, а си пуснете малко носталгия от 70-те.

от

публикувано на: 20/03/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: