Дами пеят гранд дами

08/03/2019

Сесили, Соле, Сара не са феминистки с мустаци. Женската тема в джаза във всичките му измерения си дава среща в техните три албума, излезли почти по едно и също време – в навечерието на месеца, известен на български като „женски“, а иначе с името на бога на войната.

Датчанката Сесили Норби и родената в Париж испанка Соле Хименес са почти връстнички. Първата я познаваме и като съпруга на басиста Ларс Даниелсон, който освен сайдмен е и неин продуцент. Но в последния си албум, „Sisters In Jazz“ тя е заобиколена от изцяло дамски състав, сред който изпъкват имената на италианската пианистка Рита Маркотули и родената в САЩ сънародничка, перкусионистката Мерилин Мазур. Общото с последния диск на Соле “Mujeres de musica” e, че всички песни са на техни любими авторки. В случая със Сесили, предимство имат северомериканките Джони Мичъл, Бети Картър, Нина Симон, Аби Линкълн. За Соле това са предимно латиноамериканки като Чавела Варгас, Консуело Веласкес и Виолета Пара. Разбира се, първата изпълнява и авторски пиеси, а втората – такива на сънародничките ѝ Росален и Мари Трини.

Малко по-различен е случаят с доста по-младата французойка Сара Ленка. Гласът ѝ e крехък и на границата на това, което на френски съвсем не с негативизъм се нарича “petite voix”. За сметка на това, песните от “Women’s Legacy” са част от репертоара на афро-американските роби. Нищо чудно като се има предвид отдадеността ѝ към творчеството на Беси Смит и Били Холидей, но не, тя не е включила знаковата “Strange Fruit” („какви са тези странни плодове, които висят от дърветата?“) и не повтаря нищо от предишния си, посветен на Беси албум. Контрастът на лекотата в гласа и визията е повече от достатъчна и при всички случаи съизмерима с този на Соле с темите от предишния ѝ проект, посветен на… чувствителните мъже.

Така че джазът не е нито мъжки свят, нито женско царство. Той е човешко, да, общочовешко достижение и причината да ви предлагаме подобен плейлист не я търсете в конкретния повод някои мъже веднъж годишно да демонстрират неприсъщо уважение към т.н. „противников“ пол.

от

публикувано на: 08/03/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: