Картини от една изложба 13.10.2012

09/10/2012
Are You Shpongled?

Dongle (периферно устройство за компютър) и Mongle (крада) са единствените две други думи, които се римуват със SHPONGLE, този странен хибрид на електронна среда и шамански прийоми със замразени цифри, който изстисква съзнанието и изпълзява отвъд вратите на възприятието. В постоянно търсене да намери друг чифт зарове, с които да предизвика съдбата, да измисли някакви нови трикове и багри, с които да надуе до безкрайност балона, изпълнен с причудливия и странен свят на халюцинациите, в градината на земните изкушения.

През 1996 година SIMON POSFORD (известен още като Hallucinogen) и австралиецът RAJA RAM създават психеделичния Downtempo или Psybient музикален проект SHPONGLE, станал едно от най-ярките явления в електронната музика.

Ето какво споделя SIMON POSFORD: „Името на проекта дойде от RAJA, беше се надрусал яко един ден и рече „SIMON, имам усещането, че наистина съм shpongled (отцепил)“. Тази дума е смесица от други думи, които използвахме по това време, като spangled (осеян), stoned (вкаменен), monged (напушен) и mashed (направен на пюре) – и от всички тях се получи „shpongled“. Основният източник на темите е RAJA, преди записите на „ARE YOU SHPONGLED?“ беше отишъл в Бразилия да прави филм, донесе страхотни образи и записа част от звуците там. Ние двамата си представяхме как вървим през тропическата джунгла, слънчевите лъчи си пробиват път през листата и клонаците, а водата блести в реката и езерата. Застанахме под мощен водопад и бяхме покорени от суровата сила на водата, минахме през водопада и попаднахме сред оглушителната тишина на пещерата със сталагмитите.

RAJA е човек със силно визуално начало, великолепен художник. Обикновено идва в студиото с готов визуален образ, който аз после прехвърлям на музикален език. Неговото въображение е невероятно вдъхновяващо, той намира теми дори в съобщенията за експериментите в CERN с големият адронен колайдер в Швейцария, за идеята за частици, сблъскващи се на висока скорост, за създаването на черни дупки и нови вселени, ето такива работи.

И така, ние вече имаме визуалния образ – продължава SIMON POSFORD. – Тогава го карам да млъкне, RAJA сяда на дивана и прави хиляди рисунки в своя скицник, докато аз съм пред компютъра и превеждам неговите образи в звуци. Всъщност програмирането, композирането и свиренето го правя аз, защото RAJA не работи с компютър, той е вдъхновителят, нашата муза, която свири на флейта и пее в микрофона на различни езици, защото е същински полиглот“.

Албума „ARE YOU SHPONGLED?“ или „ТИ ОТЦЕПИ ЛИ СЕ“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 13 октомври, след новините от 21.00.

от

публикувано на: 09/10/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: