Биг бенд джаз академия със солисти В. Кирилова, В. Бенев и М. Хафизи

11/02/2019

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев представи млади музиканти в поредицата Биг бенд джаз академия. На 7 февруари от 19:30 в Първо студио на БНР негови гости бяха Виктория Кирилова – контрабас, Виктор Бенев – перкусии и Мартин Хафизи – ударни инструменти.

 

Виктория Кирилова завършва Националната музикална академия в София и продължава следването си в Консерватория Верди в Милано. Участва в многобройни майсторски класове и състави. Изпълнява както джаз, така и класическа музика.

 

Виктор Бенев е перкусионист и композитор, роден в София. Работи и живее в Париж. Музиката на Виктор съчетава ритмичното разнообразие на джаза, електронната музика и рока с езика и богатството на свободната импровизация, конкретната музика (Pierre Schaeffer) и “noise” движението на Luigi Russolo. През 2017 г. завършва Националната Консерватория за музика и танци в Париж (CNSMDP), със специалност джаз и импровизационна музика.

 

Мартин Хафизи завършва Консерваторията за изкуства Кодартс в Холандия. Свирил е на една сцена с музиканти като Христо Йоцов, Хилда Казасян и Борислав Йоцов.

 

Виктория, Виктор и Мартин идват от различни краища на Европа, за да се впуснат в едно ново музикално приключение – създаването на необикновеното трио “Via Mavis”. Творчеството им е съставено изцяло от оригинални композиции, в които присъстват различни влияния от стилове като: класическата музика, традиционния и модерния джаз, българския фолклор, поджанрове на електронната музика и др. Едно от основните неща, които правят триото непредсказуемо и различно е соловият инструмент в него – МалетКАТ, който предоставя голяма палитра от звуци и тембри, които вдъхновяват младите музиканти и провокират както тяхното въображение, така и на слушателите.

 

 

от

публикувано на: 11/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: