Да спечелиш Арктика

04/02/2019

Юли Панайотов е от онези хора, които не се боят от екстремните преживявания в дивата природа. Авантюрист по дух и със сърце изпълнено с любов към животните, той не спира да ловува с фотоапарата си. От близо 20 години Юли живее в Англия със своята съпругата и техните двама сина.

 

Ето че отдадеността му, към благородните мисии свързани с опазването на околната среда, бива възнаградена. Юли печели международен конкурс за пътуване до Арктика. 17 421 души са подкрепили във Фейсбук българския фотограф и естествоизпитател. Така той става един от тримата победители, които през април ще реализират мечтата си да посетят тези студени земи.

 

По думите на Юли, той иска да отиде до Арктика, за да се научи да оцелява в суровия климат. Мечтата му е след това сам да се замине на експедиция там и да заснеме животни, като полярната лисица и бялата мечка, които са на ръба на оцеляването. С направените снимки той ще се опита да привлече общественото внимание към този застрашен район, който оказва голямо влияние на климата по цял свят.

 

 

 

Как реши да участваш в тази надпревара?

 

 

 

Чух за тази възможност докато пазарувах облекло и планинско оборудване. Помислих си, че е шанс, който не трябва да изпускам. Допадна ми и това, че организаторите използват за продуктите си рециклируеми материали, подпомагат и еко проекти, като например за опазване на полярната лисица.

 

 

След първото ти участие, при което малко не ти достигна да спечелиш, какво те мотивира да направиш повторен опит?

 

Бях много разочарован като не успях първия път и мислех да не участвам повече. Просто в последния момент си казах, че не трябва да се отказвам. Когато желаеш нещо силно, трябва да дадеш всичко от себе си да го постигнеш.

 

Кой ти беше най-голямата конкуренция в тазгодишното издание?

 

 

Тази година за разлика от предишната нямах никаква реална конкуренция. Но агитирах докрай, за да съм сигурен в успеха.

 

 

Доколко честни са конкурсите във Фейсбук? Може ли да им се вярва?

 

 

За никого не е тайна, че почти всички конкурси се правят за реклама на организаторите. Но трябва да се внимава с тези, които предлагат лесни награди.

 

С какво те привлича Арктика и кое е най-голямото предизвикателство срещу, което ще се изправиш там?

 

Аз много обичам снега. Арктика за мен е страшно красива. Обичам да снимам в тази сивосиня бяла тоналност. Имам план за вбъдеще да отида сам в планините на Норвегия и това предполагам ще е доста по-тежко отколкото с група.

 

 

 

Поставил ли си си вече главните задачи? Ще проучваш ли нещо конкретно?

 

Мисля да се опитам да създам контакти с хора, които да ми помогнат за бъдещи пътувания и участия в проекти за защита на природата.

 

Ти си обикалял на много места по света, къде се чувстваш като у дома си и винаги се връщаш с удоволствие?

 

Бих казал Шотландия. Понеже живея във Великобритания, съм ходил там много пъти. Това е едно от малкото места на острова, където има диви и непокътнати места. Природа, животни, а дори и хора живеят в хармония.

 

Вече видяхме уникалните ти снимки от Исландия. С какви впечатления си от тази страна?

 

 

Исландия притежава цялата природна красота, събрана на един остров. Времето се мени постоянно и можеш просто да седнеш на един камък и да заснемеш цял един пейзаж с облаци, слънце, дъжд и дори северно сияние. В природно отношение Исландия може да бъде сравнена единствено с Нова Зеландия.

 

Обичаш да снимаш животни и дива природа. Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един фотограф на диви животни?

 

На първо място, уважение към животните и природата, а после естествено много търпение.

 

Откъде дойде любовта ти към совите? Трудно ли се снимат сови?

 

 

Совата беше първият ми голям обект на интерес и така си ми остана любима. Но видовете сови са много различни. Не всички се показват на дневна светлина и това ги прави много трудни за снимане. Също слухът им е невероятен и е почти невъзможно да се доближиш до тях. За мен тези птици продължават да бъдат много специални и ще продължа да работя върху тях.

 

 

Връщаш ли се често в България? Какви са наблюденията ти за опазването на нашата природа? Какво можем да направим всички, за да й помогнем?

 

Опитвам се да се прибирам в България поне веднъж на 1-2 години. Нямам много наблюдения, но мисля, че гори се изсичат незаконно и ловът се практикува неправилно. Тези неща влияят много негативно на природния баланс.

 

 

от

публикувано на: 04/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: