Домът на хармониката

31/01/2019

 

Не са много музикалните инструменти, които човек може да пъхне в джоба си и да ги извади, когато пожелае. Може би тази практична страна на нещата е станала една от причините хармониката в началото на 19-ти век да придобие особена популярност в Европа. Интересът към инструментите с терептящи пластини се увеличава, но истинският бум на хармониката настъпва в САЩ в началото на 50-те години. Този инструмент става неразделна част от почти всички блус и рок групи.

 

Но нека се върнем в зората на създаването на хармониката. Тросинген е малък град в немската провинция Баден-Вюртемберг, на 106 км югозападно от Щутгарт. Населението на града е само 16 000 души, но той е един от най-важните центрове за производство на музикални инструменти. Кристиан Меснeр (1805-1874) създал първите хармоники в града в началото на 30-те години на миналия век. Той бил тъкач по професия и често съпровождал съседа си, който бил часовникар и продавал часовници в цяла Европа. Вдъхновението му да направи хармоника дошло, след като си купил една от Виена.

 

Няколко години по-късно, през 1857 г., часовникарят Матиас Хонер (1833-1902) основава компания за производство на хармоники. Той направил първата си хармоника още през 1855 г. В годината на основаването си компанията произвела 700 хармоники, но десет години по-късно, след като започнала да създава и акордеони, нейната продукция достигнала до 22 000 инструмента годишно.

През 1896 г. е произведен знаковият модел хармоника “Marine Band“. Това е диатонична хармоника за блус и фолк музика. Диатоничните хармоники са настроени в една гама  и първоначално са били предназначени за песни с прости хармонични форми.

 

В края на 19-ти век немските инструменти били особено популярни в Северна Америка. На тях свирели заселниците в западните равнини. Фолклорните мелодии, които излизали под звуците на хармоника или акордеон, напомняли на заселниците за далечните им родни земи. До 1887 г. фабриката произвеждала милион хармоники годишно, от които 80% били за износ. Производството достигнало четири милиона до 1900 година.

 

 

 

Извън производството в Тросинген се разгръща и музейно дело. Повече от 100 години компанията събира различни предмети, за които счита, че са важни за музикалната индустрия. Тези многобройни артефакти образуват уникална колекция, която  обхваща повече от 25 000 хармоники.

 

През 1987 г. колекцията е закупена от провинция Баден-Вюртемберг и оттогава се намира в Германския музей на хармониката и акордеона, открит през 1991 г. Едни от най-ценните експонати са от Първата световна война – няколко хармоники, пробити от куршуми, но предпазили от смърт своите притежатели.

 

 

 

Дейността на музея, която е съсредоточена върху културната история на инструментите, непрекъснато се разширява. През април 2016 г. музеят е обновен и преместен в пети корпус на фабриката – нейният най-автентичен дом. На това място, върху площ от над 800 кв. м., където някога са били произведени милиони хармоники, посетителите могат да преживеят вълнуващата история на тази промишленост.

 

 

 

 

 

от

публикувано на: 31/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: