Трип-хоп гуруто от Бристол

27/01/2019

Световната музикална сцена е превзета от какви ли не артисти, проблемът на голяма част от тях е, че им липсва идентичност. Британската трип-хоп легенда Трики е едно от малкото потвърждения, че всяко правило има своите изключения.

 

Роденият на 27 януари 1968 г. в Бристол Ейдриан Николас Ем Тос, който по-късно ще стане известен в цял свят с името Трики, си спомня за своето нелеко детство: “Аз съм от бяло гето, имаше само 2-3 черни семейства в нашия квартал, пък и майка ми е наполовина бяла. Това, което свързваше всички нас, е, че бяхме много бедни, затова така и не успях да разбера какво е расизъм, докато не напуснах този квартал. Ние бяхме обикновени момчета, живеещи в жилищен комплекс на градския съвет“.

 

Трики израства на улицата, неотлъчно следвайки ямайските компании, това повлиява до голяма степен и на формирането на музикалния му вкус. Звездната му слава започва, когато той става част от законодателите на трип-хоп музиката – „Масив Атак“. Шептящите му вокали са толкова специфични, че няма как да сбъркате някое парче, в което е забъркан Трики. Не след дълго той се отделя от „Масив Атак“ и започва самостоятелна кариера. Следват албум след албум, милиони продажби, разбира се, често съпроводени с обилни количества алкохол и наркотици.

 

Въпреки себеразрушителната си природа, Трики и до днес остава едно от знаковите имена на алтернативната музикална сцена. Българските му фенове имаха шанса да го видят през юни 2009 г., като участието му беше част от “Park Live Fest” в Борисовата градина. Вторият му концерт на българска земя се състоя през април 2014 г. – в зала 3 на НДК. Почти през цялото време Трики беше потънал в пълен мрак, а с шептящия си глас не спираше да повтаря: „Със себе си съм. Не съм сам“. Концерт, който ще остане дълго в спомените на всички почитатели на трип-хопа

 

 

 

 

 

 

от

публикувано на: 27/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: