Цветя от края на 80-те

16/01/2019

Група „Ревю“, наред с „Нова Генерация“ и „Контрол“, си остава една от култовите групи белязали българския преход. Набралата популярност ню уейв и пънк контракултура видя в лицето на тези групи своите говорители на цяло едно поколение бунтуващи се млади хора.

 

„Ревю“ е създадена през 1988 г. от Васил Гюров, Милена Славова, Бойчо Карабойчев и Кирил Манчев. Година след това групата издава албум, в който влизат емблематични парчета като „Ала Бала“, „Директор на водопад“, „Чичо“. Групата има и концертни участия, които оставят следа във всички, имали шанса да присъстват на тях.

 

Ето какво споделя Мартин Младенов – фотографът заснел редките кадри: „В края на 1988 г. понятието „ню уейв“ за повечето фенове до голяма степен се изчерпваше с групите „Депеш Мод“ и „Дюран Дюран“, а познанието на техните песни с по една-две касетки, записани с лошо качество. Естествено за тази среда беше да тръгнат слухове за българските изпълнители, правещи опити в жанра, за които се разказваха митове. Полудели фенове с часове обикаляха градинката зад НДК, за да зърнат Милена, която разхождала кучето си там и да разменят с нея два лафа, за да разказват после с часове какви приятели са с нея. В момента в който се разчу, че в последната седмица на годината Милена и Ревю ще свирят в „Лилия Карастоянова“ – младежкият клуб на квартал „Надежда“, предстоящият концерт стана основна тема на разговори и всеки искаше да присъства. На събитието се стекоха не само местните ню уейвъри, но и фенове от далечни краища на София.

 

С типичните си прически, облекла, отрупани със значки, надежди и усмивки, тези „цветя от края на осемдесетте“ бяха наистина уникални, незаменима част от прекрасната атмосферата през последната година на разпадащия се тоталитарен режим в страната“.

от

публикувано на: 16/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: