Лудост – новата мода сред престъпниците

22/03/2014

Джак Никълсън„Психично болен уби полицай и рани трима“ – около това твърдение се обединяват повечето медийни заглавия на дописки по „лясковския случай“. Защо обаче медиите мислят, че стрелецът от Лясковец е психично болен. Освидетелстван ли е? Не, до момента, в който някак първосигнално не го обявиха за такъв. Кой и защо счита, че е луд? Беше ли необходимо да загине човек, за да бъде обявен за невменяем, ако е такъв от известно време.

От друга страна, антисоциалното поведение не винаги е признак за невменяемост. Може да бъде признак например за свръхсвобода. Човекът се мисли за толкова независим, че за него не важат общоприетите правила. Ядосва се на някого – вади оръжието и го застрелва. Като в американски екшън и руски гангстерски филм. Погледнато от частна гледна точка – вероятно има обяснение и то звучи горе-долу така: дразниш ме и те премахвам…

Сега – да се върнем обратно към изходната точка – свръхсвободата ценност ли е или нейната паралелна противоположност, която сме избрали да наричаме лудост? Ако води до положителен резултат е ценност. От друга страна задочната лудост е много удобна диагноза за оневиняване – той е луд, не носи наказателна отговорност за делата си…Значи ли това, че всеки може да прави, каквото намери за добре и след това да бъде оневинен под формата на невменяемост? В трагедията от Лясковец остава отворен въпросът защо полицията не предприема нищо през 2011-та, след първата заплаха, когато стрелецът не предава оръжието си? Лудостта не се ли явява удобната диагноза днес, която като гръцки хор обяснява действието.

Нека видим кой още, може да бъде обявен за луд, напоследък… Сред списъка с топ потенциални луди на 2014-та се нареждат:

На почетното първо място – Путин – непредсказуем, непроницаем и неуправляем.

Ядрените амбиции на Китай могат да ни накарат да си зададем въпроса „тези луди ли са?“

Неразрешеният от години военен конфликт в Сирия не внушава доверие в психичното здраве.

С най-лека форма отличаваме фотболистите от „Лудогорец“ – и те „на са добре“, защото изпуснаха дузпата, а до тях нареждаме отчаяния пиар ход на Президента.

Много обикновени хора, лидери и по-големи групи, напоследък полудяват. Всеки престъпник у нас може да се сдобие с жълта бележка.

Кой е луд и кого правят на луд?

от

публикувано на: 22/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: