Да се срещнем на върха – Сами Дейвис, Дийн Мартин и Франк Синатра

07/12/2018

26 Ноември, 1996 г.

Легендарният хотел „The sands”е разрушен. С него и надеждата, че някога ще видим шоу, което малко да се доближава до това на  Франк Синатра, Сами Дейвис Младши и Дийн Мартин. В продължение на десетилетие светът е пометен от непретенциозния вътрешен хумор на три от най-големите звезди в историята.

Резултат с изображение за dean frank sammy

За да разберете, за какво иде реч, представете си Ед Шийран, Бруно Марс и Дрейк да изнасят двучасово шоу всяка вечер в зала на хотел в Лас Вегас. Не за пари. За  кеф. Тримата до голяма степен са отговорни за превръщането на Лас Вегас в столицата на забавленията. Преди това Вегас е просто град в единствения щат, в който залагането е легално. След тях Вегас е… Но да не избързвам. Връщам ви към началото.

Франк Синатра не е трябвало да бъде звезда.

Хоубокън, Ню Джърси (20-те години на ХХ век), родният град на Синатра.

 

Синатра се е родил 6.1 килограма. На докторите им се наложило да използват форцепс. При манипулацията те го раняват и го оставят с големи белези на бузата и ушите. Няколко години след това, той претърпява операция на мастоидната кост, което пък прави голям белег на врата му. Пубертетът го наказва с ужасно акне, което допълнително белязва лицето му. Синатра е подиграван за уродливия си външен вид.

 

Той е отгледан от баща си – непрофесионален боксьор, който /както споделя майка му в едно интервю/ „често го риташе“. И ако това не е достатъчно за младия Франк да повярва, че е създаден да бъде посредствен, то следващият „ритник“, който получава е изхвърлянето му от гимназията за хулиганство. Имайте предвид, че по това време Америка се намира в голямата депресия и нещата изобщо не изглеждат розови, особено за младо момче извън училище и в покрайнините на Ню Джърси.

 

След това Синатра започва да работи като разносвач на вестници, а малко по-късно в корабостроителница. Междувременно той пее навсякъде, където някой би го слушал. Предимно малки локали и барове в Хоубокън. За да издържа семейството, майка му работи като акушерка и върти нелегален бизнес с аборти. Въпреки това точно тя е човекът, който му урежда първото голямо участие с „The 3 flashes“. Малка група американски италианци, които пеели в местните кръчми. Не след дълго е забелязан от гангстерите, които държат нощните клубове по онова време. В частност Скини Д‘амато и легендарният му „500 Club“ в Атлантик Сити.

Дийн Мартин не е трябвало да бъде звезда.

Резултат с изображение за ohio 1920

Стойбънвил, Охайо(20-те години на ХХ век). Тук е роден Дийн Мартин.

 

Роден в италианско семейство, Дийн проговаря на английски едва, когато влиза в училище. Съучениците му го подиграват и той не намира много приятели. Също като Синатра, Мартин не се задържа в училище. На петнайсет напуска, защото вярва, че е по-умен от учителите си и започва да се боксира. От дванайсет мача той печели един. Освен него, печели и счупен нос, няколко фрактури на пръстите и множество белези. Той започва да прекарва нелегално алкохол за местните гангстери, но след няколко месеца амбицията му го повежда на изток към Ню Йорк.

 

Известно време Мартин изкарва пари като се боксира без ръкавици и до нокаут със съквартиранта си в малкият им апартамент. Едновременно с това работи като крупие на блекджек и рулетка. Той пее където може,  с когото може, но все още не е намерил собствения си стил. Двамата със Синатра се разминават постоянно по клубовете на Манхатън, но все още не са това, което ще бъдат двайсет години по-късно.

Сами Дейвис Младши е направен да бъде звезда.

Резултат с изображение за harlem 1920

Родният град на Сами Дейвис, Харлем, Ню Йорк (30-те години на ХХ век)

 

Сами е на три, когато родителите му се разделят и баща му /Сами Дейвис Старши/ го взима с него на турне. Младши се учи да танцува и пее от родителите си и на много ранна възраст той вече е завършен артист. На седем години се снима в късометражен филм. На осем участва в турнета с баща си и „чичо“ си като изпълнител.

 

Всичко работи за него освен това, че е чернокож. На деветнайсет е привикан в армията и Сами Дейвис е изпратен на фронта, но не като боец, а като изпълнител. По време на втората световна война американската армия има звено в Специалните служби, отделено за повдигане на духа. Там, за щастие, попада Сами Дейвис.

 

Младши се среща със Синатра за първи път, когато е тийнеджър. Тогава той подгрява за Франк и двамата мигновено се  харесват. Ще трябва да минат още десет години преди да се срещнат отново във Вегас и да станат неразделни, но и до там ще стигнем.

Резултат с изображение за ava and frank 1950 rome

Синатра и Ева Гарднър в Рим, Италия (1950г.)

14 февруари 1950г.

Дийн Мартин е на върха на шоу бизнеса заедно с Джери Луис, а Сами Дейвис все още търси големия си шанс. При Синатра е малко по-различно. Той е на 33, най-добрите му години са зад него според „Метро Голдуин Майер“, но най-вече Синатра е влюбен. Не в жена си. В жената на живота му. Жената с главно „ж“, която в последствие ще му съсипе живота, ще го пропие и остави без сън. Ева Гарднър.

 

На връх „Свети Валентин“ Синатра не издържа и признава на жена си, че има афера с Ева и иска развод. Той моментално е изгонен от вкъщи. Нанси категорично отказва да му даде развод, но се разделя с него. Новината се разчува и малка армия от фотографи и журналисти преследват Франк и Ева навсякъде. След като шефовете в „Метро Голдуин Майер“ разбират за връзката им, те моментално прекратяват договора си с Франк една година преди той да е изтекъл и изпращат чека за компенсация на съпругата му. Всички сметки на Франк са спрени и той се вижда на дъното.

 

В отчаяни опити да запази името си и да възстанови кариерата си, Синатра се пробва със собствено телевизионно шоу. Свален е от ефир след 13 епизода. След това записва албум, който не се продава. „Колумбия“ отказват да подновят договора му.

 

Поне има любов. Не за дълго. В същата година Ева Гарднър става най-голямата звезда в Холивуд. Репортерите сменят въпросите си към нея от „Как е да си разбивачка на семейства?“ с „Как е да си със залязла звезда?“. Двамата сключват брак същата година.

Резултат с изображение за the flamingo 1950 vegas

Отчаян, Синатра се обръща за  съвет към стария си приятел Скини. След няколко участия в Атлантик Сити, Скини Д‘амато изпраща Франк в пустинята, където негови приятели (Франк Кастело и Джиемкана) са отворили хотел. Синатра пее по два часа всяка вечер, а билетът струва нищожните 50 цента.

 

По същото време, старите шефове на Дийн Мартин от Охайо, отварят „The Flamingo“ в Лас Вегас. Дийн и Джери са във Вегас почти всяка седмица, когато не снимат филми. Малко по малко градът започва да разцъфтява.

 

Колкото до Сами Дейвис, той отдавна е там. Той е гвоздеят на програмата в „The new frontier hotel“ от няколко години с двучасовото си шоу.  Дейвис пълни салона си всяка вечер и носи милиони на собствениците. Това, което не носи е комфорт за белите хора, които го боготворят когато е на сцената, но не искат да го виждат по улиците. За това Сами Дейвис и всички останали чернокожи изпълнители живеят в гетото – дървени колиби в покрайнините на града. Това не спира младия изпълнител да продължава да се развива. Сами покорява новодошлата телевизионна сцена.

1953 г.

 

Три години откакто Синатра и Ева Гарднър са заедно, пламъкът започва да угасва. Ева започва да прекарва все повече време в Испания. Благодарение на Ева, Синатра е удобрен за роля във „From here to eternity“, която обръща късмета му. Синатра е номиниран за Оскар. Ева обаче е с единия крак извън брака им. Дочуват се слухове за нея и Питър Лауфорд, същия Питър, който ще бъде голяма част от групата на Синатра. Синатра заплашва Лауфорд с приятелите си от подземния свят.

 

Кариерата на Синатра е съживена, но той е в хронична депресия след раздялата си с Ева. Той се заравя в работа и приятели. Синатра не смее да остане насаме с мислите си. По това време Франк и Дийн Мартин са артисти на „Капитол Рекърдс“. Двамата се сближават и бързо си стават приятели на по чашка. Често към тях се присъединява и Сами Дейвис.

Резултат с изображение за sinatra sammy dean

19 Ноември. 1954г.

Сами Дейвис и мениджърът му Чарли пътуват от Лас Вегас към Лос Анджелис след изпълнение на Сами. Двамата са уморени и шофират на смени. Идва ред на Дейвис. Той минава през кръстовище, където възрастна жена е изпуснала завоя и маневрира назад. Сами Дейвис не я вижда и се удря в нея. Колата се забива челно в купчина камъни. Чарли, който спи на задната седалка изхвърча от мястото си и се удря в седалките пред него. Той има счупена челюст и много избити зъби. От удара Дейвис забива глава в кормилото.

Резултат с изображение за bullet steering wheel

Окото му изтича. Сами Дейвис прекарва шест часа в коридора на болницата, защото е чернокож.

 

Синатра е един от първите  хора, които отиват да го видят. След като го изписват от болница, Франк го води в къщата си в Палм Спрингс. Там в продължение на няколко седмици Сами се възстановява, а Франк се грижи за него. Оттогава до края, Сами Дейвис и Синатра са неразделни.

 

През следващите шест години Синатра прави няколко много важни филма. Единият е „Some came runing“, където за първи път работи с Дийн Мартин и двамата стават още по-близки. Другият е „Never so few“, където се среща с Питър Лауфорд. Двамата успяват да си отработят проблемите и да намерят път един към друг. Голяма роля в затоплянето на отношенията им играе семейство Кенеди. Лауфорд е омъжен за Патриция Кенеди, сестра на Робърт и Джак. Синатра винаги е искал да се намърда в политическите кръгове и това е билета му.

1960г.

Досущ като Дани Оушън, Синатра събира приятелите си в общ проект. „Oceans 11“ е началото на края на това легендарно приятелство. Бандата снима по 12 часа на ден, след което Сами Дейвис, Дийн Мартин, Лауфор и Синатра се оправят към хотел „Sands“. Така в продължение на месеци…

 

Всички от групата са белязани, изтормозени и минали през много с още една много важна черта – чувство за хумор. Вечер след вечер салонът е препълнен от хора, които са свидетели на най-великото шоу на света. Изстрадали супер звезди, които допускат зрителите до вътрешния им хумор и свят. Те са винаги елегантни – черни фракове и папийонки, ухилени до уши и пияни до козирките си. Но са добри.

 

След „Oceans 11“ идват още няколко филма, турне и огромна политическа кампания за Кенеди, която впоследствие ще разбие приятелството им. Но не искам да ви развалям вкуса.

 

За да разберете защо са се разделили, са необходими поне още два такива материала, а този вече е прекалено дълъг. Оставям ви с това за любознателните.

 

 

от

публикувано на: 07/12/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: