Чудният свят на Джеймс Брант

05/11/2018

rer

Създаването на изкуство от природни материали се практикува хилядолетия наред. Вероятно това датира от времената, в които хората са започнали да рисуват по стените на пещерите и да използват камъни, пръчки и други ефимерни материали, за да творят, играят и извършват ритуали.

В нашето съвремие всичко е много по-различно. Ландшафтната вълна в изкуство се насочва към творби, с които да отправя екологични послания.

Сайтът “My modern met”, разказва за живеещия в Йоркшир английски художник Джеймс Брант. Той започва пътя си изучавайки изобразително изкуство вByam Shaw School of Art” в Лондон. След като дълго време работи с различни галерии, той решава да потърси успеха си като самостоятелен артист.

dfssdf

Експериментаторът създава впечатляващи инсталации на открито, като използва камъни, листа и пръчки, намерени на място, и ги подрежда във формите на спирали и други геометрични фигури.

С течение на времето Брант си е създал „кодекс за работа”, основно правило според който е, да не нарушава природните обекти, докато конструира творбите си. Например, той не премества камъните от тяхното местонахождение. Опитва се да поставя своите инсталации върху съществуващи утъпкани участъци, без да нарушава девствените райони в природните резервати и обществени паркове.

Брант избягва да работи в течаща вода, която може да отнесе използваните материали. „Това са неща, които се осъзнават с течение на времето”, обяснява той.

dwds

Ландшафтният художник се отнася с голяма грижа към околната среда. Той се съобразява с много неща, когато изгражда инсталациите си. Неговите правила претърпяват значителна промяна по отношение на обкръжаващата го среда през всичките години на артистичната му дейност.

Всеки, който види творбите на Брант, построени върху горска пръст или морски пясък, ще усети колко внимателно са обмислени те, колко много енергия е вложена в тях.

Макар че много от инсталациите му траят само няколко часа, преди да бъдат издухани от вятъра или разрушени от прилива, те избухват осезателно с цялата си мимолетна енергия.

dfdfwse

Работите на Брант могат да се видят на различни места, включително по пясъчните плажове, в залесените паркове и дори в дворовете на училищата. В неговите творби обикновените камъни се превръщат в прекрасни каменни мандали, падналите листа се завъртат в цветни спирали, а пренебрегваните клонки очертават криволичещите контури на великолепни  композиции.

Брант фотографира всеки свой проект, след като той бъде завършен. Чрез снимките художникът цели не само да увековечи своето мимолетно творчество, но и да го заснеме в „драматичната точка на неговото равновесие”, която той описва като „крехка поезия, изглеждаща измамно стабилна заради естеството на материалите.”

dfdf

Освен ефимерните инсталации, Брант има други артистични експерименти. Като съосновател и лидер на малка артистична организация, той прави също мащабни плажни рисунки и подходящи за деца творби от картон.

Освен огромна популярност в социалните мрежи, английският художник има свои последователи и ученици. В крайна сметка, манията по реденето на камъни прераства в Европейско първенство. Тази година състезанието се проведе в Шотландия и привлече десетки участници.

Фотографии: фейсбук

 

 

 

 

 

 

 

от

публикувано на: 05/11/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: