Всичко, което знаем за електронните цигари

27/06/2018
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Откакто електронните цигари се появиха преди няколко години, хората, които вървят по улиците и правят пухкави, бели облачета или чинно си димят в заведенията, пред озверелите погледи на конвенционалните пушачи, стават все повече и повече. В България може и да не са чак толкова много, но в Западна Европа скромните ми наблюдения показват, че те са поне толкова, ако не и повече, колкото хора, които все още пушат заводски цигари.

И въпреки това все още не е категорично ясно до каква степен електронните цигари са за предпочитане пред обикновените. Безвредната пара с никотин ли е, както вярват някои, или е „гадна химия“, както твърдят привържениците на класически папироси. За щастие с течение на времето се натрупват все повече изследвания върху алтернативните форми на тютюнопушене, а резултатите вероятно няма да се харесат на много хора.

Ето какво, например, казва Стантът Гланц, професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско пред електронно списание VICE: „Надеждата беше електронните цигари да дадат на хората, които искат да вдишват никотин, по-безвредна алтернатива. И въпреки че това беше една разбираема надежда, случаят не се оказа такъв.“

Гланц и неговите колеги все още твърдят, че е прекалено рано да се вадят категорични заключения по отношение на високотехнологичните цигари, но през последните две години са направени стотици изследвания, които все по-категорично започват да сочат, че електронните цигари вредят толкова, колкото и по-нискотехнологичните си братовчеди.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

И така колко точно са вредни електронните цигари?

Като преди години всички твърдяха, че те нанасят едва 5% от вредите на нормалните цигари, още тогава Гланц и колегите му са били сигурни, че става дума за поделяне на поне една трета от вредните свойства. Към днешна дата той смята, че говорим за поне 60-65%, а с всеки изминал месец той и асистентите му започват да смятат, че процентът е дори и по-висок.

Освен това според проучване, проведено през 2015 г. от доктор Марк Рубенщайн, професор по педиатрия в Калифорнийския университет, в урината на непълнолетни пушачи на електронни цигари се откриват следи от поне 5 от канцерогенните химикали, които свързваме с традиционните тютюневи изделия. Две от съставките на никотиновия концентрат – пропиленгликолът и глицеринът са одобрени за хранителни съставки при стайна температура, но, когато се нагреят до температура на изправяне, могат да отделят канцерогенни елементи. Според изследването при нагряване концентратът отделя и формалдехид, който също може да е причинител на рак. Тези данни разбиват популярния мит, че след като концентратът за тези цигари е одобрен като храна, той е безвреден. Към това трябва да се прибави и фактът, че е едно да поглъщащ нещо, а съвсем друго – да го вдишваш.

e-cigarette-collection-3159700_1920

По-безопасни ли са някои електронни цигари от други?

Вероятно да. Според изследванията количеството на мутагените при различните видове концентрати, изпаряващи апарати и мощности на батериите варира. Това са веществата, които предизвикват промени в клетъчната репродукция и потенциално мога да причинят рак. Например обикновено наличието на формалдехид в дима на електронните цигари е ниско, но при устройствата с по-голям заряд на батерията наличието на този химикал е притеснително високо.

Проблемът при електронните цигари обаче си остават качественият и производственият контрол. Повечето от тях се произвеждат в страни, различни от тези, в които се използват, и това може да доведе до разминавания в технологиите и наличните химикали. В момента на пазара по целия свят има над 8 000 продукта, а единственият стандарт, който се прилага навсякъде, е по отношение на количеството никотин, което трябва да се отбелязва върху опаковката на концентрата.

И въпреки всичко, което може да ви каже поредният търговец на подобни устройства, никой все още не може да предскаже какви ще са краткосрочните и дългосрочните отражения от дадена цигара или концентрат върху вашето здраве.

През февруари изследване на университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, САЩ, показа, че в дима на електронните цигари се съдържат олово, никел и още няколко отровни метала. Учените подозирали, че ще открият такива следи заради веществата, при изгарянето на които никотинът се нагрява до парообразно състояние. Освен олово и манган, които в определени количества са невротоксични, лабораторните изследвания показали и наличие и на никел и хром, които пък могат да бъдат канцерогенни. Доктор Ана Рул от университета в Балтимор заявява, че все още не е ясно в какви дози тези химикали са опасни и как точно те вредят на нашето здраве, но е категорична, че тяхното наличие показва, че електронните цигари може и да не се по-малко вредни от обикновените.

E-Cigarette-Electronic_Cigarette-E-Cigs-E-Liquid-Vaping-Stop_Smoking-Quit_Smoking_(16272143891)

Могат ли все пак електронните цигари да ни помогнат откажем пушенето?

На този въпрос все още няма категоричен отговор. Според професора по токсикология към университета във Вашингтон Дайвид Итън електронните цигари могат и да помогнат на дългогодишни пушачи при отказването. „Доста хора се изказват положително по този въпрос, но дали тези устройства за по-ефикасни от традиционните средства като никотинови дъвки и лепенки на този етап не е ясно – заявява той. Това, което знаем със сигурност, е, че ако пушачът не спре да употребява запалими цигари успоредно с електронните, вторите по никакъв начин не допринасят за отказването.“

Според проучване, публикувано по-рано в Annals of Internal Medicine, заклетите пушачи, които се опитват да откажат вредния навик с електронни и запалими цигари имат по-малък шанс за успех след 6 месеца, в сравнение с пушачи, който не ги използват.

И какъв в крайна сметка е изводът?

Преди всичко, независимо от формата, цигарите са вредни. Струва ми се, че макар чисто химически да имат някои предимства, електронните са дори по-вредни. Защото ли? Заради елемента на самозаблуда, че вредният ти навик не е чак толкова вреден, че си отказал и намалил истински вредния си навик и си го заменил с малко по-безвреден. Тогава, струва ми се, човек би загубил мярката, аз бих я загубил.

Липсата на контрол също е доста притеснителна, но трябва да се отбележи, че това важи и за запалимите цигари, защото никога не можеш да си сигурен с какви допълнителни химикали са обработени те. Последният пирон в ковчега на електронните цигари за мен си остава фактът, че могат да се пушат на закрити публични места. Това е не само неприятно, но и вредно за самия пушач, просто защото пуши повече.

от

публикувано на: 27/06/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: