Право на футбол

19/06/2018
Отборът на Саудитска Арабия преди откриващия мач на "Лужники".
Отборът на Саудитска Арабия преди откриващия мач на „Лужники“.

На 13 юни 1956 г. „Реал Мадрид“ побеждава френския „Реймс“ с 4:3 и става първият носител на Купата на европейските шампиони. Мачът се играе на стадион „Парк де Пренс“, но на повече от 3000 километра от него, в град Москова, вече е започнал строежът на едно друго митично футболно съоръжение. Става дума за стадион „Лужники“ с капацитет от 81,000.

През същата 1956 г. е основана и футболната федерация на Саудитска Арабия. Всички тези дати са обвързани по странен начин, защото именно на „Лужники“ на 14 юни беше сложено началото на Световното първенство по футбол. Откриващият мач противопостави домакините от Русия и Саудитска Арабия, а „сборния“ отнесе „зелените соколи“ с 5:0.

Това е петият път, в който Саудитска Арабия се класира за световни футболни финали. За последен път това стана през 2006 г. И въпреки че първият мач на основаната през 1932 г.  държава определено не беше успешен, като че ли бъдещето за този спорт в държавата има. Въпросът е ще бъде ли достъпно то за всички?

Индикации за това дава  т. нар. „Визия 2030“ – програма за социална, култура и икономическа трансформация на държавата. Основа движеща сила на тази програма е престолонаследникът на Саудитска Арабия – Мохамад Бин Салман Ал Сауд. Сред основните приоритети са диверсификация от продажбата на петрол като основно перо на саудитската икономика, отмяна на забраната над публичните филмови прожекции, свобода за жените на публични места и на работните позиции, намаляване на властта и правомощията на религиозната полиция.

DTXmrfCXUAAtRVs

Безспорно всичките тези инициативи изглеждат трудни на фона на репутацията, която има държавата. Все пак в Саудитска Арабия се проведе първият турнир по скуош за жени, съществуват и университетски турнири по баскетбол за жени. За първи път на жени беше позволено да участват в празненствата за националния празник на страната, както и да присъстват на първия концерт на жена-изпълнител. Към това трябва да прибавим и получилото огромно световно внимание вдигане на забраната за шофиране за жени, което влиза в сила през юни 2018 г. По-рано тази година за първи път на жени беше позволено да гледат на живо и футболен мач.

Тези промени в обществото на консервативна държава може би на някого ще се видят повърхностни и дори фасадни, но не бива да забравяме, че тези, на пръв поглед тривиални, неща са огромна крачка за правата на жените в Саудитска Арабия. Те са и израз на надеждата, че са само началото на процес на демократизация на саудитското общество.

DdvMQR4V0AAuDhL

Сала Алкашгари е млада жена, която има именно такива надежди. Тя е едва на 18 години, обича историята и естествените наука, а любимата и книга е „Светлината, която не виждаме“ на Антъни Дор. Или казано с други думи – Алкашгари израства като много свои връстници по света. С една малка разлика обаче – до скоро тя не можела да присъства на футболни мачове с братята си, с които споделяла една и съща страст към спорта. Затова, когато научила, че организацията, която се опитва да осъществи първото посещение на жени на футболен мач, набира доброволци, тя веднага се записала.

„За мен беше истинска чест не само да присъствам на събитието, но и да помогна за неговото организиранe.“ Най-приятната част от този почти нереален за нея ден била, когато тя влязла на стадиона с баща си и сестрите си, а след началото на мача, той започнал да обсъжда с тях тактиките и случващото се на терена. Тя няма да забрави и радостното чувство да види и други жени около себе си, които, също като нея, за първи път стават свидетели на спортно събитие, което до този момент са гледали само на екран.

DTXmrfDW4AYR-Vs

По отношение на правата на жени в Саудитска Арабия Сала, като много други свои сънароднички, остава умерен оптимист:

Убедено мога да кажа, че Саудитска Арабия навлиза в нова ера на равенство между половете и правата на жените. Нещата вече са доста по-добре. С този темп на развитие може да гледаме с надежда към бъдещето.

Въпреки това тя си дава сметка още колко много път трябва да извърви обществото в родината ѝ, но и че всяка малка победа е плод на много труд и борба, която не бива и за миг да спира.

Този процес ще е много труден, но саудитските жени нямат никакви намерения да престават с усилията, аз също. Мой дълг като една от тях е да допринасям с каквото мога и доколкото мога.

Най-голямата мечта на Сала Алкашгари е свързана със сформирането на женски национален отбор по футбол и основаването на женско първенство. За съжаление няма изгледи това да се случи през следващите няколко години, дори и след като наскоро ФИФА официално позволи спортните екипи на дамите да включват и хиджаб. Докато чака и полага усилия да постигне мечтата си, Сала, която определя като любими свои футболисти Кристиано Роналдо, Меси, Месут Йозил, Неймар и Погба, ще може поне да посещава футболни мачове (по настоящем пълнолетни жени могат да влизат на стадиони в градовете Рияд, Джида и Дамам), но и да подкрепя националния отбор на Саудитска Арабия от разстояние.

Историята на мъжкия футбол  в страната не по-малко странна и любопитна. Първото национално участие на голям форум е на Купата на Азия едва през 1984 г. Тогава саудитците стават и шампиони. Темповете на развитие обаче са бързи и през 1992 г. и 1995 г. страната е домакин на международния турнир „King Fahd Cup“, по-късно ФИФА го преименува на Купата на конфедерациите.

Купа на Азия 84'
Купа на Азия 84′.

Историята обаче прави още един интересен завой – Саудитска Арабия се класира за първи път на световно първенство през митичната за българите 1994 г. и също като нас прави най-доброто си класиране като излиза от групите и отпада на осмина финал. И до днес „зелените соколи“ остават един от най-успешните отбори в Азия, а техният най-голям  нападател Сами Ал Джабер дели един рекорд с легенди като Пеле, Марадона и Мирослав Клозе – това са футболисти, отбелязвали гол на две световни първенства с дванайсет години разлика.

Интересът на страната към футбола обаче се простира извън зеления терен. По-рано тази година, без да се консултира с Азиатската футболна конфедерация, Саудитска Арабия създаде паралелна структура, наречена Западноазиатска футболна асоциация със седалище в град Джида. Телевизионните права за всички мачове се държат от медийния консорциум „Мидъл Ийст“ , който заплати 1.76 милиарда долара за тях. Същият този консорциум отправи и оферта към ФИФА, предлагайки им 25 милиарда долара. Според генералния секретар на ФИФА  – Джани Инфантино, медийният гигант е съгласен да изплати сумата в замяна да стане съсобственик на вече предложен международен клубен турнир с 24 отбора, както и на световното първенство за мъже.

Колкото и невероятно да звучи, един положителен отговор от страна на ФИФА със сигурност ще промени лицето на световния футбол за винаги. За прогнози по отношение на такъв грандиозен проект обаче още е рано, защото всички очи са вперени в настоящето първенство. Следващата непосредствена задача на отбора на Саудитска Арабия пък е предстоящият мач с Уругвай на 20 юни, за който Сала със сигурност вече стиска палци.

Снимки: Twitter

от

публикувано на: 19/06/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: