Мръсен въздух? Няма такова нещо!

10/01/2018

people-2586009_960_720

Пети пореден ден жителите на София дишат опасно замърсен с фини прахови частици въздух. Измерените количества в столицата са в пъти над допустимите норми. Непрогледен смог има и над други градове в страната.

Микроскопичните прашинки не се преработват от организма, проникват до белите дробове и кръвоносните съдове и причиняват сериозни заболявания. Как да се справим с тях? Ето няколко възможни варианта.

Противогаз

Това е едно класическо средство за предпазване от замърсяване на въздуха. Някои от нас си го спомнят от казармата, други са го виждали само във военните екшъни. Е, сега на всички ни ще се наложи внимателно да разучим инструкциите в Ютуб за ползване. Не е трудно, пък и надянали противогаз, ще станем антропологично еднородни. Така учените няма да се чудят дали лицата ни имат славянски или прабългарски черти.

Единственият недостатък на противогаза е, че с него лесно се свиква. Представете си, стане някакво чудо и показателите на въздуха се подобрят. В същото време никой не иска да си свали противогаза. Ето това вече е проблем, по-голям от замърсяването на въздуха.

Премахване на първоизточниците

Ясно е, че и фините, и недотам фини прахови частици са продукт на човешката дейност – автомобилен трафик, отопляване с дърва и въглища. В България често хората, притежаващи печки на дърва и въглища, имат по 3 автомобила. Те са част от бита им, как да ги лишим от този лукс. Ще настане бунт, ще има размирици. Затова нека поне премахнем вторичните източници на прах.

Престанете да си тупате килимите на двора и в междублоковите пространства. Редовно ползвайте шампоан против пърхот.

И не на последно място – стига с това търкане на лотарийни талончета. При него се вдига прах, способен да отрови въздуха на цялото земно кълбо.

Никакви велосипеди

Физическото усилие при каране на колело предполага задъхване и усилено дишане, което увеличава навлизането на вредни газове директно в респираторната система. Да караш колело в столицата звучи доста еко, но когато въздухът предоставя на дробовете ти всички елементи от Менделеевата таблица, някак губиш ентусиазъм да се придвижваш на две колела.

Заменете велосипедите с ходене пеша. Вървете бавно, за да не се задъхвате. Ако постоянно закъснявате за срещи – оправдавайте се фините прахови частици.

Хранителен режим

За да се предпазим от мръсния въздух, лекарите съветват да се храним с храни, които облекчават работата на белите дробове. Понятието бял дроб на човек, живееш в почти двумилионен град, е силно преувеличено. Но нека все пак вземем превантивни мерки.

Консумирайте храни, богати на витамин C – всякакви цитрусови плодове, както и продукти, богати на селен, витамин Е  и бета каротин – риба тон, мляко и моркови. По този начин дробовете ви ще се стабилизират и ще могат да поемат още и още фини прахови частици. Накрая, когато капацитетът им бъде запълнен, няма да има смисъл от диети. Върнете се без никакви скрупули към пържолите и баклавата.

Пътуване до Китай

Ние можем да произвеждаме завидни количества фини прахови частици, но братята китайци са доста по напред с материала от нас. Замърсяването на въздуха в Китай убива 1,6 милиона души всяка година. То е причината за 17% от всички смъртни случаи в страната. По най-бързия начин си организирайте пътуване до тази азиатска държава. Няколкодневни разходки из Пекин така ще ви калят, че като се върнете, въздухът в София ще ви се види по-чист и от този в Хималаите.

Бял прах за черни дни

От всичко казано дотук стана ясно, че универсално решение на проблема със замърсяването на въздуха няма. Единственият ни полезен ход е да изпреварим събитията.

Преди да излезете от своя дом, поръсете цялото си тяло с бял прах. За целта можете да използвате бяло брашно Тип 500, пудра захар или гипс. По-заможните нека прежалят част от кокаиновите си запаси. Така, обилно посипани с прах, крачете смело из града и хич да не ви пука за мръсния въздух.

от

публикувано на: 10/01/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: