Президентът откри новата учебна година на Телерик Академията

20/09/2012
Ивайло Пенев / Бинар
Росен Плевнелив посочи Телерик като пример за корпоративна социална отговорност

Над 600 деца ще се обучават в Националната детска академия на Телерик през учебната 2012-2013 година. За първи път школи по програмиране отварят врати в Бургас, Ямбол, Стара Загора, Силистра и Тутракан. Инициативата е на софтуерната компания Телерик със съдействието на местните учители по информатика и се провежда за втори път. Новата учебна година беше тържествено открита от президента Росен Плевнелиев в Софийската математическа гимназия. А Българското национално радио и интернет радио Бинар са медиен партньор на инициативата.

В Тelerik Kids Academy ще се обучават безплатно момчета и момичета от 4 до 6 клас в общо двайсет и пет школи във 21 града в страната.

Президентът Росен Плевнелиев посочи Телерик като пример за корпоративна социална отговорност и подчерта колко е трудно да се създаде дългосрочна мотивация у младите хора – нещо, с което преподавателите в Академията очевидно се справят.

„Важно е желанието да опитваш. Да програмираш, а не просто да потребяваш. Зад един Стив Джобс стоят милиони хора, които опитват“, изтъкна Росен Плевнелиев.

Възпитаници на Телерик Kids Academy са спечелили първи места на XXVIII Национална олимпиада по информатика (групи Д и Е), провела се праз май тази година в Ямбол.

Шампионите Иван Ганчев Ганев (Шумен), Цвета Огнянова Тодорова (Габрово), Адриян Ивов Ивовски (Габрово) и техните преподаватели получиха почетни грамоти и награди. Специално отличие получиха преподавателите от Габрово Младен Марев, чиито ученици до един са показали високи резултати, и Донка Капралова, работеща с най-малките деца в Академията на Телерик.

Svetlin Nakov Telerik

Според д-р Светлин Наков, ръководител на Академията, в резултат на инициативата общото ниво на състезанията, провеждани у нас, се е повишило.
 

От октомври миналата година досега от безплатното обучение са се възползвали над 400 деца, а участниците в състезания за IV, V и VI клас са се удвоили. 

Първите групи на ученици от 2 до 6 клас ще започнат да се обучават на 23.09 тази година. В София над 300 деца ще имат възможност да посещават безплатните занятия на Telerik Kids Academy веднъж седмично в учебната зала на Академията (ж.к. Младост 1А, бул. “Ал. Малинов” 31, Сватбен мол “Булевард” – етаж 2, зала Enterprise).

Все още има места за деца без опит, но с желание и интерес към програмирането и компютрите, обяви преподавателят от СМГ Явор Никифоров.

  • Модул 1 (за начинаещи) от 25.09.2012 – без състезание. Обучението ще се провежда всеки вторник, а учениците могат да избират между сутрешна (от 08:00) и следобедна група (от 14:15)
  • Модул 3 (за напреднали – подходящ за деца, започнали в школите от юни) от 23.09.2012 г. – за децата преминали квалификационни състезания след модул 2. Уроците ще се водят всяка неделя от 12:00 часа
  • Модул 5 (за напреднали – подходящ за деца, започнали в школите от март) от 23.09.2012 г. – за децата преминали квалификационни състезания след модул 4. Уроците ще се провеждат всяка неделя от 08:00 часа.

В останалите градове в страната обучението ще стартира през първата седмица от октомври. Ученици от 4-ти до 6-ти клас могат да се включат в безплатните школи, като се свържат предварително с ръководителя на школа в съответния град.

Още информация и регистрация тук.

Откриване на Тelerik Kids Academy 2012
Ивайло Пенев / Бинар
Наградени преподаватели и ученици
Ивайло Пенев / Бинар

от

публикувано на: 20/09/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: