Каталуния и eксплозията на часовника

12/10/2017
Течен часовник в момента на първата експлозия - Салвадор Дали, 1954.
Течен часовник в момента на първата експлозия – Салвадор Дали, 1954.

Преди шейсетина години се появява серията на Дали с разтеклите се часовници, прехвърлени през клони на дървета или върху трупове на животни. Горе-долу по същото време започват да се оформят и първите пространство-времеви струнни теории – основни в квантовата физика.

Обърнах внимание на съвпадението на тези факти от изкуството и науката заради един свой скорошен сън. В нощта преди да стане известно как официално ще се обявят резултатите от допитването в Каталуния за или против независимост от Испания, сънувах, че съм в бар в Барселона заедно с две дами – едната за, а другата против независимостта. Питам ги как мислят, че ще се случат нещата на следващата вечер и те ми отговарят, че сигурно ще се наложи да живеят в паралелни светове. Противниците на независимостта ще приемат, че тя е обявена. Привържениците – обратно, че я нямат. И световете им няма да се пресичат, освен ако няма нов голям взрив.

Както и в досегашните ми писания за Каталуния, съм се придържал стриктно към фактите, някои – удобно пропускани оттук или оттам. Ето хронологията на последните 40 часа. Всички времена са местни.

10.10

Часът е 19:37. Представете си само: осем секунди си вътре. В Уикипедия. Като независима република. От момента, в който каталунският лидер Пучдемон произнася, че има мандат от народа да обяви независимост, до момента, в който я суспендира. А преди 83 години и 3 дни каталонската държава в рамките на втората испанска република продължава цели 9 часа.

19:54 – Джулиан Асанж се възторгва от избрания „словенски път“, привърженици на независимостта също са чували от медиите за него, както и за десетдневната война, след която Словения получава своето международно признание през 1992-а. Само че Испания не е социалистическа федеративна република, чиято конституция, макар и проформа, да позволява излизането на отделна република от федерацията. Услужливите медии услужливо са пропуснали и този факт.

21:18 – Лидерът на популисткото движение „Подемос“ Пабло Иглесиас се обръща към премиера Рахой да не прилага член 155 от Конституцията, предвиждащ в екстрени случаи ограничаване на правата на автономна област, застрашаваща териториалната цялост на държавата. Аргументът – Пучдемон експлицитно не е обявил независимост. Нищо, че експлицитно я е суспендирал.

21:31 – В туит за френския в-к „Либерасион“ местният им кореспондент Флориан Барду цитира компания от 50-годишни каталунци в бара, където следи събитията. Според тях това, което се случва е „coitus interruptus“. Изглежда е бил заедно и с пратеника на конкурентния „Льо Монд“  Изабел Пике – след около 9 часа същият израз влиза и в нейния материал.

Le Monde 11.10.2017
„Льо Монд“, 11.10.2017.

21:43 – Започват подписите на депутатите-соберанисти под декларацията за независимост. Пръв е певецът Луис Ляк. След десетилетия неуспешни заигравания с политиката, в предишните избори той влиза в листите на победилата коалиция и успява да убеди почитателите си, че е бил репресиран от режима на Франко. В архивите на испанската телевизия са първите му клипове на каталуснки от 1972-а, когато Франко си е жив и здрав. Баща му пък е 13 години кмет – чак до 1960-а.

11.10

9:15 – След спадането на напрежението борсовият индекс IBEX35 бележи ръст от 2% на големите каталунски компании. При най-големите им банки „Кайша“ и „Сабадел“ цифрите са съответно 2.55% и 2.34%. И двете банки преместиха миналата седмица седалищата си съответно във Валенсия и Аликанте. Да напомня – те не са част от Каталуния.

9:31 – Говорителят на парламентарната група на опозиционната в каталунския парламент формация „Сиутаданс“ иска прилагането на член 155 от Конституцията като единствен начин да се отиде към нови местни избори и връщане към демокрацията. Два часа по-късно същото иска и говорителката на парламентарната група на социалистите. Привечер „Сиутаданс“ са обявени от партията на Пучдемон за фалангисти. Социалистите обаче не са.

12:08 – Премиерът Рахой иска формално потвърждение от каталунското правителство дали независимостта е обявена или не. От отговора на Пучдемон зависи дали чл. 155 ще бъде приложен или не.

Оставката на Еулалия Кура - ако излязат от Парламента, левичарите от CUP излизат на улицата
Оставката на Еулалия Кура – ако излязат от парламента, левичарите от CUP излизат на улицата.

По същото време крайните леви националисти от управляващата коалиция в Каталуния един по един подават оставки като депутати, несъгласни с „отстъплението“ на Пучдемон. Социалистите в Мадрид подкрепят Рахой срещу ангажимент за промяна в конституцията относно статута на автономните области. Спрямо Каталуния това значи връщане към завоювания от нея статут на нация, отменен от Конституционния съд през 2010 г. Което предизвика протестната вълна с връх допитването на 1 октомври.

13:57 – Върховният съд в Каталуния дава ход на иска на крайната десница срещу Пучдемон за „злоупотреба с обществени средства, служебно положение и неподчинение“.

14:15 – Лидерът на „Сиутаданс“ приема, че с искането на обяснения Рахой е задействал чл. 155.  В същото време говорителят на каталунското правителство не приема питането на Рахой, а иска от него отговор на протегнатата от Пучдемон ръка за диалог.

18:20 – Рахой дава 5 дни за отговор дали е обявена независимост. Всеки отговор извън да или не ще се счита за да.

22:02 – Туит на Пучдемон: „Искаш диалог и в отговор ти слагат чл. 155 на масата.“

12.10

8:24 – Кметът на Барселона Ада Колау мисли, че напрежението може да спадне след като декларацията за независимост е спряна от Пучдемон и в този случай се обръща към испанското правителство да не задейства чл. 155 за ограничаване на автономните права на Каталуния.

11:00 – В Мадрид започва парада на въоръжените сили по случай Националния празник на страната. След повече от 30-годишно отсъствие на парада ще дефилират и силите на Националната полиция, обвинявани в непропорционална употреба на сила в деня на допитването в Каталуния. В същия час на Пасео де Грасия започна традиционната манифестация по същия повод, организирана от Гражданското движение на Каталуния (анти-соберанисти) под мотото „Каталуния – да, но и Испания също!“. По данни на Каталунската обществена телевизия, участниците са над 65000, при само 5000 миналата година.

Каталуния - да, Испания - също. сн.: ccma.cat/324/
Каталуния – да, Испания – също. сн.: ccma.cat/324/

Времето изтича. Както и часовниците на прочутия лидер на сюрреализма. Дали някои каталунски (и не само) политици ще достигнат световната му популярност – или ще останат в паралелните си реалности?

от

публикувано на: 12/10/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: