Кога ще ги стигнем кенийците?

08/09/2017

shopping-874974_960_720

Всяка година в света се произвеждат между 4 и 5 трилиона найлонови торбички. Едно пликче от пластмаса се използва средно 20 минути, а за разграждането му са нужни между 100 и 400 г. Срещу такава дълготрайна екологична заплаха е нужно да бъдат взети спешни мерки.

Кения, страна от т.н. „трети свят“, където средната заплата на населението е около 25 долара месечно, даде пример на много държави, че печалбата от едно производство не е по-важна от опазването на околната среда.

Кенийците, които произвеждат, продават или дори само използват найлонови торбички, рискуват да бъдат наказани с до четири години затвор или глоба от 40 000 долара. В Кения влиза в сила най-строгият в света закон, целящ да намали замърсяването с пластмаса. Голяма част от найлоновите торбички стигат до океана, където задушават костенурки и морски птици, както и пълнят стомасите на делфините и китовете с отпадъци, докато те не умрат от глад. Между 5 и 12 милиона тона пластмаса влизат в океаните от сушата всяка година.

„Ако продължаваме така, до 2050 година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба“, предупреждава Хабиб ел Хабр, експерт, работещ по Програмата за околна среда на ООН в Кения. На управляващите им бяха нужни десет години, за да прокарат непопулярната забрана. Говорител на Кенийската асоциация на промишлените производители заяви, че мярката ще отнеме 60 000 работни места и ще принуди 176 завода да затворят.

Кения е водещ износител на найлонови торбички за региона. Въпреки това източноафриканската страна се присъедини към групата от над 40 други държави, забранили напълно, частично или обложили с данък употребата на найлонови торбички. Сред тях са Франция, Италия и Ирландия. Няколко държави извън Европа като Китай, Руанда, Бангладеш, Бутан и остров Занзибар също влизат в този списък.

Какво се случва в България?

Годишно в страната ни се използват приблизително 1,2 милиарда полиетиленови торбички за еднократна употреба, които не се разграждат в природата, освен това създават екологичен риск от затлачване в коритата на реките. По-малко от 2% от тях се рециклират.

На 3 юли – Международния ден за свят без пластмасови торбички, представители на няколко екологични организации се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите.

Еколозите внесоха до министър Нено Димов писмо, в което настояват да се приложи ефективна и прогресивно растяща екологична такса. Мярката трябва да обхване всички видове пластмасови торбички до 50 микрона и последваща пълна забрана за употреба през 2025 г.

Евгения Ташева от сдружение „За Земята” твърди, че от въвеждането на еко таксата през 2011 г. за пластмасовите пликчета, употребата им е нараснала с 30%. Според нея съществуващото финансово облагане не е ефективно, тъй като в него не влизат торбички с дебелина 0,03 милиметра, а те са най-разпространените.

Ясно е, че кенийските драстични мерки не могат да бъдат приложени в страната ни. Но поне можем да си хвърляме употребените пликчета в коша. Така децата ще спрат да питат: “Мамо, това дърво найлонови торбички ли ражда?“.

от

публикувано на: 08/09/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: