Картини от една изложба 22.09.2012

17/09/2012
Тогава и Сега

„Всичко започна Тогава на улица „Бенковски“ – малка и Тогава много тиха уличка в София, където ухаеше на липи и се свиреше. Не беше толкова хубаво, а нямаше и интернет и телевизия, но всяка неделя от широко отворените прозорци се чуваше трио от два акордеона и цигулка, които изпълняваха увертюри и салонна музика.

Малко по-после, но пак Тогава, към триото се прибавиха още четири важни инструменталисти. С аранжиментите на цигуларя, който им беше дядо, изсвириха и записаха касета с коледна музика. Имаше телевизия, касетата звучеше месеци от телевизора на улица „Бенковски“.

Към септета Сега се добавиха нови четири инструменталисти. Има Интернет, който е необходим за да комуникират всички помежду си от България, Израел, Чехия и Гватемала.Този диск е резултат от интернетната комуникация. Най-добре звучи на старичката уредба на улица „Бенковски“.

За това се разказва в текста на книжката – за липите, за Бийтълс, за дигитализирането на аналоговите хора, за европеизирането на нашата уличка, за есенцията на преживяното, за ……това, че ще е хубаво Тогава, когато днешното Сега стане Тогава за новите попълнения на екипа…

… да се сетят за малкия син акордеон, от който започна всичко…“

Ето така авторите на албума „ТОГАВА И СЕГА“ ни въвеждат в съвместния си проект, създаден въз основа на книгата на ЕМИЛ ЛАЗАРОВ с музиката на ВАЛЕНТИН ЛАЗАРОВ.

Екипът се представя така:

ВАЛЕНТИН – инициатор на музикалния проект, преподавател по музика в Тел Авив, с многобройна дискография и собствено студио за електронна музика. Измисли и записа този диск с концепцията: към всяка холограмка да има по едноминутна композиция, отразяваща настроението й. Организира и останалите автори (Виктор, Ноам, Ерик) да напишат и изсвирят своите композиции.

ЕМИЛ – в Прага е записал случките от нашата улица от София, станали основа на музикалните картини. Книжката „Тогава и Сега“ излезе от печат в Чехия през 2011.

СИМО – притежател на синия акордеон Тогава, а Сега – професор по компютърна музика в София. Музикален дизайн на акордеонната сюита, отразяваща времето Тогава, преплетено в семейния сигнал – тоническото тризвучие.

Албумът „ТОГАВА И СЕГА“ ще има премиера в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 22 септември, след новините от 21.00.

от

публикувано на: 17/09/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: