Мистици край морето

24/08/2017

Да правиш фестивал край морето, в град, пълен с туристи по джапанки, запътили се към плажа, не е никак лесна задача. Ето че за четвърти път RADAR Festival Beyond Music събира във Варна ценителите на високите форми в изкуството. Естествено, като на всеки такъв форум не липсват звезди. Тази година те бяха Аня Лехнер и Франсоа Кутюрие.

Световно известните музиканти откриха фестивала на 3 август с представяне на албума си от 2014 г. „Модерато кантабиле“ в Градската художествена галерия. Проектът обединява колекция от авторски аранжименти на произведения от творци-мистици.

Двама от тях са арменци – Георги Иванович Гурджиев, учител по ритуални танци, и Согомон Согомонян, по-известен с църковното си име Комитас, който е сред пионерите на етномузикологията и е смятан за основоположник на арменската национална музикална школа. Третият мистик е каталонският композитор и пианист Фредерик Момпоу.

Сутринта преди концерта звездите на фестивала дадоха кратка пресконференция в кафе-клуба на Фестивалния комплекс. Челистката Аня Лехнер и колегата й пианист Франсоа Кутюрие работят заедно десетилетие в световно известния Тарковски Квартет. След това решават да експериментират като дует.

Те определят изпълненията си като „камерна импровизационна музика“. Това е една от главните причини да нямат два еднакви концерта. „Голямото предизвикателство пред нас е публиката да не усети коя част от музиката е оригинал“, казва с усмивка Аня, която е дошла във Варна с уникалния си инструмент, изработен през 1728 г.

„За мен импровизацията означава риск, свобода и вяра в себе си и в музикантите, с които свириш. Нещо, което не можеш да изискваш, но винаги трябва да продължаваш да работиш над него“, допълва Лехнер и продължава да разказва за работата си с френския пианист Кутюрие.

IMG_1828

„Модерато кантабиле“ включва музика от композитори между Oриента и Запада, област, която винаги ме е привличала и oчаровала. При създаването на проекта търсехме произведения, които обичаме и които ще ни дадат свободата да импровизираме. Аранжирахме ги за чело и пиано, и започнахме да ги свирим“. Ръка в начинанието им подава култовият немски лейбъл ЕСМ, а резултатите са наистина впечатляващи.

Всички във варненската Градската художествена галерия след концертa бяхме в онова трудно обяснимо състояние на омая, в което влизаме, когато сме попили големи дози красота под формата на музика. Благодарим, Радар! Благодарим, Аня и Франсоа!

lechner-couturier

от

публикувано на: 24/08/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: