DJ Ретро Фест 2017 на 3, 4 и 5 август във Видин

28/07/2017

Гледайте DJ Ретро Фест 2017 на живо по Бинар на 3, 4 и 5 август от 21:00 ч.!

Бел.ред.: Запис (подкаст) на живите излъчвания – минали и предстоящи – от фестивала ще бъде наличен в тази страница в следващите дни. 

На 3, 4 и 5 август във Видин за осма поредна година ще се проведе традиционният DJ Ретро Фест – Видин. На най-мащабното парти в крайдунавския град всяко лято част от легендарните диджеи на Северозапада се събират до стените на култовото и занемарено днес заведение „Телеграф Капия”, за да припомнят на многобройната публика онези вечни песни от 20-ти век, които някога взривяваха дансингите.

Тази година за пръв път и трите дни на DJ Ретро Фест – Видин ще бъдат излъчвани на живо в интернет благодарение на Радио Видин (БНР) и Бинар. Това ще се осъществи на три различни платформи: във фейсбук страницата на Бинар, в канала на Бинар в YouTube и чрез интернет плейъра от сайта на Бинар – в тази страница.

Фестът започва почти на шега през 2010 г., но проявата светкавично се разраства и три години по-късно вече е сред номинираните за „Парти на годината” на Националните DJ награди. Идеолог, вдъхновител и основен организатор на Ретро феста от самото му създаване е Васко Громков (DJ VaGro), който е и основен водещ на партито. Домакин на тридневния фестивал за шеста поредна година е летен ресторант „Класик” („Телеграфа“).

Тази година осмото издание на DJ Ретро Фест – Видин е под наслов „Back To The 80s” („Завръщане в 80-те”) и 13-те участници ще изградят 45-минутните си сетове само и единствено с вечните хитове от 80-те години на миналия век. Специалната гост-звезда на ретро партито ще е една от най-обичаните и емблематични български певици – Силвия Кацарова, стартирала бляскавата си кариера именно през 80-те години с група LZ.

Васко Громков:

„Първоначалната идея за тази година беше, освен Силвето Кацарова, да поканим и легендарна световна звезда на феста. Спряхме се на Си Си Кеч като една от най-разпознаваемите диско-диви на 80-те. Свързах се с менажерите й за Германия и Европа и те ми забиха нереалната сума от 27 500 евро (+ 5 самолетни билета и петзвезден хотел) за 45 минути на пълен плейбек. Нали ви е ясно, че в най-бедния град на Европейския съюз това няма как да се случи, при положение, че Си Си Кеч пее приблизително за 5 пъти по-нисък хонорар в Германия?

Имах и друга идея – от тази година да приближим формата на Ретро феста към легендарните национални конкурси за диджеи през 80-те години. За съжаление, времената вече категорично са съвсем различни и 90% от евентуалните участници в диско-състезание с конкурсен характер се отказаха от тази авантюра. Исках да е с жури, награди и състезателна тръпка, но явно годините си казват думата. Оставаме на досегашната схема!”

За втора поредна година към DJ Ретро Фест – Видин се включват и верига магазини „Зора”, които предоставят 32-инчов телевизор като награда за най-неуморимия танцьор/танцьорка на дансинга през трите дни на фестивала. Миналото лято категорична победителка за тази награда стана ученичката Лилия Боянова от Видин.

Тематичен символ на тридневното ретро парти в това осмо издание е „Кубчето на Рубик”, което присъства визуално върху плакатите, билбордовете, тениските, грамотите и баджовете на феста.

Участниците, както винаги, ще пускат музиката от всевъзможни устройства: от грамофони, ролкови магнетофони и касетъчни декове, до компакт-диск плейъри и модерни контролери. Фестивалните вечери стартират в 21 часа на брега на река Дунав в летен ресторант „Класик” върху култовия открит дансинг на някогашното заведение „Телеграф Капия”. Входът е безплатен, но без предварителни резервации места има само за правостоящи.

През последните 3-4 години основната част от публиката на Ретро феста е „вносна”, идва извън Видин. За партито на годината и това лято са запазени много хотели за хора от страната и чужбина. Очакват се познати лица на национално ниво – музиканти, диджеи, певици, манекенки, професори, политици, спортисти… Някои от тях пристигат специално, за да видят местата и диджеите, описани в книгата на Васко Громков „Аз бях DJ”, излязла преди около 3 месеца. В рамките на феста „Книга Първа: през 80-те” ще бъде представена (за втори път във Видин) в последния ден на фестивала от 20 часа. Специален гост на това представяне ще е един от основните герои в нея, пристигналия и това лято от Швейцария DJ Серго (Сергей Иванов).

Ето и пълния списък на участниците в DJ Ретро Фест – Видин (Година осма) с началните часове на техните сетове:

Четвъртък (03.08.2017)

21:00 часа – DJ Искрен (Искрен Димитров)

21:45 часа – DJ Иво (Иво Иванов)

22:30 часа – DJ Краси (Красимир Емилов)

23:15 часа – DJ Жоро (Георги Георгиев)

 

Петък (04.08.2017)

21:00 часа – DJ Боби (Боян Владимиров)

21:45 часа – DJ Иван (Иван Иванов)

22:30 часа – СИЛВИЯ КАЦАРОВА

23:15 часа – DJ Серго (Сергей Иванов)

00:00 часа – DJ Емо (Емил Костов)

 

Събота (05.08.2017)

21:00 часа – DJ Пепи (Пепи Димчев)

21:45 часа – djsupermax (Ники Русиновски)

22:30 часа – DJ VaGro (Васко Громков)

23:15 часа – DJ Сави (Станислав Станев)

00:00 часа – DJ Гута (Димитър Славчев)

от

публикувано на: 28/07/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: