Гражданско ръководство стимулира усвояването на европари за „зелени“ идеи

14/09/2012

Знаете ли, че Европа разполага със свой бюджет, към който всяка държава от Европейския съюз допринася ежегодно? Приблизително 140 милиарда евро всяка година оказват влияние върху ежедневието на 500 милиона европейци. Този бюджет се формира от данъците, плащани от всеки европейски гражданин и следва да бъде изразходван за обществения интерес.

Това е и основната цел за реализирането на новата публикация на CEE Bankwatch и „За Земята“ – „Ръководство на гражданите за бюджета на ЕС“. Гражданското ръководството дава информация за основни политики и приоритети на Общността, както и за средствата предвидени за тяхното реализиране. Ръководството би послужило на студенти, преподаватели, организации или граждани, които проявяват интерес за участие в процеса на програмиране на европейските програми и средства за периода 2014-2020, който тече в момента на национално ниво.

Гражданското ръководство е реализирано като част от конкурса за „зелени“ проектни идеи на CEE Bankwatch Network и За Земята – „Направи си сам“, който стартира в началото на септември. То трябва да предостави на участниците основни насоки за целите на ЕС до момента и информация за размера на Европейските инвестиции по ключови приоритети – икономика и заетост, околна среда и др.

Целта на конкурса е да стимулира генерирането на „зелени идеи“ и да мотивира по-силно застъпено гражданско участие в процеса на разпределяне на европейските фондове за новия програмен период, стартиращ от 2014. Трите най-добри проекта ще получат по 1000 евро и ще бъдат представени пред европейските институции през февруари 2013. Конкурсът се провежда успоредно в 8 държави членки на ЕС, а срокът за подаване на проектни предложения е 1 ноември 2012.

Ръководството можете да намерите на страницата на конкурса, както и на страницата на „За Земята“.

За повече информация за конкурса „Направи си сам“ посетете уеб страницата на „За Земята“.

Ако предпочитате да получите печатната версия на публикацията, пишете на konkurs@zazemiata.org .

В някое от следващите предавания на „Автомотив“ по радио Бинар, очаквайте гости от „За Земята“ и CEE Bankwatch, които да разкажат за ръководството и конкурса. 

от

публикувано на: 14/09/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: