В крак с времето

15/05/2017

18342376_10213371160778954_83657181190ггг58939286_n

Когато манията по „Евровизия“ залее родния ефир и социалните мрежи, е много трудно някое друго събитие да пробие дебелия слой от коментари и всевъзможни мнения. Тази година това стори новината за „личните данни на Иисус Христос“.

Възмутен родител от Шумен показа във фейсбук поредния пример в родната образователна система за свещена простота. Той е изваден от помагало по История и цивилизация за 5 клас, изд. Булвест, 2000.

„Попълнете „личните данни“ на Иисус Христос:

– име;

– година на раждане;

– място на раждане;

– родители“

Кой „гениален“ автор е измислил този тест остава загадка. Навярно е някой на равнището на този, който в едно друго помагало попита: „Коя певица прославя България по света“ и дилемата е между Райна Кабаиванска и Софи Маринова.

През 2015 г. правителството одобри близо 20 млн. допълнителни средства за учебници. Както всички виждаме, доста „ползотворно“ сe изразходват.

Смекчаващото вината обстоятелство при казуса с „личните данни“ на Иисус Христос, е че въпросното помагало не е получило одобрение зa издaвaнe и изпoлзвaнe oт MOH. “Paзпpocтpaнeниeтo нa дaдeнoтo пoмaгaлo в ĸнижapници и цeнтpoвe зa yчeбници, ĸaĸтo и изпoлзвaнeтo мy oт пpeпoдaвaтeли, cтaвa изцялo c личнa цeл и нямa нищo oбщo c Mиниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa”, твърдят от ведомството.

Що се отнася до актуалността на скандалния тест, тук също може да се поспори. Голяма част от учащите по-скоро биха разказали подробности за секс аферата на монах Филарет, излъчена от „Господари на ефира“, отколкото информация за личните данни на Христос.

Подмяната на ценностите от масмедиите на тема религия тече в пълна сила, същият процес e факт и в много други сфери от битието ни. До подрастващите достига предимно жълтата и пошла страна на нещата. Така, за да са в крак с времето, съставителите на помагалото би трябвало да попитат:

Попълнете „личните данни“ на монах Филарет:

– име;

– година на раждане;

– място на раждане;

– телефон за връзка.

от

публикувано на: 15/05/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: