Да се готвят човеците

07/04/2017

sparrow-1908357_960_720

Човек все нещо брои – приятелите си във фейсбук, дните до отпуската, парите в края на месеца, жертвите от поредния атентат. В началото на 70-те години се появи един филм, който хем разсмя българския народ, хем го размисли. Става въпрос за „Преброяване на дивите зайци“.

Главният герой във филма не спираше да повтаря: „Хубав край, хубави хора…“  Въпросната култова реплика от миналото е лесно опровержима в днешни времена. Ами не, нито краят ни е хубав, нито хората, живеещи в него. Избиваме се един друг, унищожаваме и природата край нас. Кое му е хубавото на всичко това? Сега е моментът да преброим оцелелите.

Този път пилците ще ги броим напролет, не наесен. И няма да са пилци, а врабчета.

Врабчетата са индикатор за градската среда, по броя им можем да разберем доколко сме унищожили и нея. На 20 март отбелязахме Световния ден на врабчето, утре пък е денят за преброяването на този вид в страната ни. Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е под името „Ние броим врабчетата“. Радичков със сигурност би се усмихнал на това име. Хубавото на акцията е, че в нея може да се включи всеки. Дотук добре.

Преброяването крие обаче един риск – има голяма вероятност да не открием нито едно врабче. Помня времето, в което живеех в Германия. Учудваше ме, че там не успях да видя нито един представител на този вид пернати. Тогава си мислех: „Ама че студена страна, дори врабчета няма“.

Когато се прибрах в България, се сблъсках с подобна реалност. Значи тази „студенина“ и на нас никак не ни е чужда.

Фактите също не са обнадеждаващи. В Европа вече живеят с 421 милиона птици по-малко, отколкото преди 30 години. Популацията на врабчетата в страната ни през последните 10 години е намаляла с 31%, алармираха от БДЗП.

Замърсяване на въздуха, презастрояване и липса на достатъчно зелени площи – това са само част от причините, поради които сме на път да изгубим окончателно врабчетата, твърдят орнитолозите. И ако кажем, че по-дребните птици са най-застрашени, защото са беззащитни, то кой ще защити поне едрите от набезите на човека?

Незаконното използване на отрови срещу хищници в Кресна само за броени дни опропасти 15-годишен труд за завръщането на белоглавия лешояд. Мъртва е почти цялата новосъздадена колония от този вид в района на Кресненското дефиле.

Очаква се броят на отровените птици да надмине 20. Честито на българската природа! Както е тръгнало, скоро броенето на лешоядите ще отпадне като дейност, защото просто ще изчезнат. В природата всичко е свързано. Да се готвят човеците.

от

публикувано на: 07/04/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: