Вечните ягодови полета

24/02/2017

1024px-Strawberry_fields_liverpool

Докато в България си играем на избори и партиите редят депутатски листи, на Албиона извадиха поредните стряскащи цифри. Британската статистическа служба съобщи за рекорден брой нови мигранти от България и Румъния след Брекзит.

Нетната миграция във Великобритания за една година, до септември 2016 г., е отбелязала спад. В същото време броят на новодошлите от споменатите две държави се е увеличил до най-високите си нива досега.

273 хиляди души от целия свят са се заселили на Острова през 2016 г., което е с 49 хиляди по-малко от предходната година. Броят на българите и румънците, пристигнали във Великобритания през периода (септември 2015 – септември 2016 ), е скочил с 19- на  72 хиляди.

Не знам до каква степен Брекзит е повлиял на решението на сънародниците ни да напуснат родината си, но със сигурност все по-незавидното състояние, в което се намира България, има солиден пръст в това. Естествено, когато сложим плюсовете и минусите на везната, Великобритания печели убедително. Нашенецът предпочита да коленичи в ягодовите лехи на Острова пред това да коленичи пред управниците си, които му носят единствено разочарования.

Ягодата като признак на лукса се превърна в онова желано Елдорадо, което обещава по-охолен и спокоен живот. По-добре с прецакани колене и здраве, но с пари в чужбина, отколкото същото, но без пари в собствената ти държава. Заминаващите си имат своя желязна логика и няма как да бъдат разубедени.

Според запознати берачите на ягоди във Великобритания изкарват между 1000 и 1500 паунда месечно в зависимост от фермата и физическите си възможности. Храната е около 250 паунда и при ограничения някои от тях успяват да заделят средства, които няма как да бъдат спестени при 300-400 лв. заплата за същата работа в България.

А на Албиона имат нужда от работници. Ягодите с крем са символ на британското лято, те обикновено присъстват на спортни събития, опери, театри и концерти на открито. Само на тенис турнира Уимбълдън ежегодно се консумират по 30 тона ягоди. Кой, ако не мигрантите, ще ги набере?

Точно преди 50 години, през февруари 1967 г. излиза и сингълът на Бийтълс „Strawberry Fields Forever“. Парчето е кръстено на името на детския дом на Армията на спасението, намиращ се до родния дом на Джон Ленън в Ливърпул.

Половин век по-късно спасението на нашите сънародници е да тръгнат към Вечните ягодови полета, за да изкарат някой паунд. През това време вие, политици, си играйте на избори и така – до деня, в който няма да има кой да ви избира.

от

публикувано на: 24/02/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: