Бира без граници

20/12/2016
Боби и Митко пред етикетите си върху вратата на хладилната камера на Блек Пайн (Горна баня)
Боби и Митко пред етикетите си върху вратата на хладилната камера на Блек Пайн (Горна баня).

Крафт-пивоварството е глокално. Глобално като присъствие и локално като престиж. Гигантите владеят около 90% пазарен дял и с лекота се прехвърлят от един пазар на друг, стига да е по-печеливш. Единствените граници, които се опитват да заобиколят, са тези в сърцата на младите.

Софийският първи Craft Beer Taste доказа безграничните инвенции на крафт бирата. И в същото време трансграничните му измерения в България. Сред авторите на роден крафт има и бразилец, холандец, англичанин, руснак (отсъстваха американецът и белгиецът). Българи варят в Гърция, Белгия, в сътрудничество със сърби и румънци. Да не говорим за вносителите, където също откриваме и англичанин, и французин.

Ромбус направиха вече и конкурс за най-добро тъмно домашно пиво
Ромбус направиха вече и конкурс за най-добро тъмно домашно пиво.

Създадената на шега от нас организация Beer Without Frontiers (Bière sans frontièrеs за франкофоните) за разлика от репортерите и лекарите не реагира на кризите в света. Тя е по превенцията. Перифразирайки Франк Дзапа („за да има държава е нужна авиокомпания, футболен отбор, пивоварна“) ние определяме съвременния полис като място с лоукост полети и микропивоварна, като смело заменяме футболния отбор с добра клубна сцена.

Естественият интелект е създал изкуствения и досега му помага да вари бира. Но изкуственият няма как да я оцени. Дегустирали сте на софийския Craft Beer Taste? Няма как да не се присъедините към нас в Beer Without Frontiers.

Видео – Владислав Христов и Йордан Марков.

от

публикувано на: 20/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: