Бинар Live и Аларма с Хасан Бласим

13/12/2016

Бинар Live и предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ посрещат (директно от летището) един наистина уникален писател, на когото имаме честта да сме съвременници – живеещия в Хелзинки иракчанин Хасан Бласим, познат у нас с книгите си с разкази „Лудият от площад „Свобода“ и „Иракският Христос“ ( и двете в превод на Мая Ценова). Имайки предвид, че за българските читатели Бласим е откритие на „Жанет 45“, фактът, че двете му книги излизат в поредицата „Кратки разкази завинаги“ редом с разказите на Боланьо и Етгар Керет, не просто не е случаен, ами е повече от закономерен.

Хората са способни да сложат всяка дума редом с думата „живот“ от чист интелектуален мързел.

Вие, хората на изкуството, сте земеделци, които орат и сеят ниви със сънища.

Умът се пристрастява към мършата на ужаса и почва да се храни с нея. Може пък умът да е хиена.

Това са само няколко хаотично подбрани примера, с които да илюстрираме начина на изразяване, езика, особеното философско-параноично светоусещане на разказвач, който не само има сетивото за безкрайното множество скачени като съдове измерения, но и живее в поне няколко свята и поне в няколко времена едновременно. Художествената тъкан на Бласимовите разкази може да бъде определена по много начини – и като „кинематографична“ (по обясними причини), и като „абсурдистка“, и като „(пост)военен сюрреализъм“, и като „хорър“.

Тези кратки произведения, които понякога се преливат едно в друго, са населени с хора-вълци, мандатни джинове, бежанци и гранична полиция, отрепки, военноинвалиди, убийци, чудотворци, кръстословици, порно-фантазии със свидетелки на Йехова, демонични дървета и зайци, снасящи яйца. При Бласим не просто „совите не са това, което са“, но дори Карлос Фуентес не е това, което си мислим, че е.

Двете срещи с писателя са съответно на 14 декември в Пловдив (в културния център на Радио Пловдив от 18:00 ч., в рамките на „Международни писталески срещи – Пловдив“) и на 16 декември в София (в Мраморното фоайе на втория етаж в НДК от 19:00 ч., като част от Софийския международен литературен фестивал). Но преди това ще се срещнем с него тук…

от

публикувано на: 13/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: