Iliana & Rosenquarzexpress @ Alarma Punk Jazz

09/08/2012
Снимка: Яна Пункина
Iliana & Rosenquarzexpress

Rosenquarzexpress (София / Мюнхен) е групата, с която „Аларма Пънк Джаз“ избра (сред близо 30 кандидатствали формации от родния и балканския ъндърграунд) да започне да развива новата си дейност – фестивални турнета. Тоест: през целия август и целия септември Rosenquarzexpress ще представят фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на „Беглика Фест“, „Нищо подобно“ в Стрелча, „София: Поетики“, „Различният поглед“ (Стара Загора) и още редица ценителски хепънинги, с които „Аларма“ си сътрудничи през годините. Отделно от това Rosenquarzexpress ще участват на първото голямо балканско „Аларма Пънк Джаз“-турне, което ще премине през Солун, Скопие и София между 7 и 11 септември. Турнето включва, съвсем не между другото, и концерт на живо по легендарното радио „Канал 103“ в Скопие, с който групата става и първата българска формация в концертните серии на „Канал 103“ „Ако никой не свири“.

Кои са Rosenquarzexpress : Iliana & Rosenquarzexpress e музикалната авантюра на Илияна Бешкова, по собствените й думи, „с цел духовно, пък и физическо оцеляване в трудни, а освен това и задгранични времена. Изтормозена от монотонното и безразлично към човека ежедневие в богаташкия град Мюнхен, където живее от 1998, Илияна непрекъснато търси и се опитва да събира различни и разнообразни музиканти“, които да претворят на сцена причудливия свят на Rosenquarzexpress.

В София участниците в групата й (известна понякога и като „Радиоактивните вълци“ или Tia Radioactiva y Los Lobos Viejos) са Георги Маринов (Воцек и Чугра), Нели Воева (Други Гласове), Свилен Иванов (Трендафил, Рампарт) и Светослав Иванов (Ас), в Мюнхен в групата в момента участва още мексиканският китарист Пако Хаймес (Radio Minga, Peyote Sunset). Песните са авторски, понякога в комбинация с кавъри на „Воцек и Чугра“ и „Нова Генерация“. На серията концерти през август и септември към групата ще се присъединят още перуанският барабанист Хуан Велез, Павел Стойчев от Surbahar и Верена Кремер – видеоартист от Мюнхен.

Това обаче е само фактологията, а иначе и тук имаме една паралелна реалност, съставена от минималистични акорди, неволни гласови експерименти на ръба на микрофонията (без да го прекрачват), текстове-часовници, часовници-знаци, метафори за отминаващото време и смяната на сезоните, отсъствия и присъствия и дори постапокалиптични картини, предадени сякаш надве-натри, за да ни намекнат… оптимизъм. Въобще, музика, създадена от български артист, но по рождение надскочила съвременната българска ъндърграунд сцена с десетилетия. На което Илияна Бешкова, с присъщата й скромност, отговаря: „Просто не искам да ми е скучно и немузикално“.

А иначе фестивалното турне започва на 17 август на „Беглика Фест“ . Надяваме се да се видим там!

от

публикувано на: 09/08/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: