Как да ги интегрираме, като не искате да ги интегрирате?

24/10/2016

деца цигани училищеГледам днес, че някаква частна фондация съвместно с МОН в съотношение съответно 60:40 иска да даде стипендии на 700 цигански ученици и техните ръководители. Средствата, отделени за учениците, са по 30 евро на месец – само за най-добрите от тях. Тази практика се прилага в Сърбия и Словакия, дава добри резултати и подпомага интеграцията на тези етнически групи. После обаче български майки (колко умилително звучи), пък и други българи излезли на протест, а много други заплашили, че щели да го направят заради тези стипендии.

Ще кажа на последните, че не циганите, а най-малко стипендиите за циганите, са виновни за нещастния им живот. На първо място са си виновни те самите (поради липса на важни личностни качества, които предопределят успеха и щастието).

Обаче се замислих какво щеше да бъде, ако на тези хора не им бяха виновни само циганите за всичко, а бяха протестирали и срещу ограбването на КТБ, срещу монополите в бизнеса, за честна съдебна система, за ефективна образователна система и (най-малкото) – не бяха купували от „ЛаФка“ и не бяха трили лотарии, че да не пълнят гушите на Пеевски и на Васил Божков.

Ако бяха направили това, България сега щеше да е съвсем различна държава – нормална и развита. Но добре, не всеки се интересува от политика. Тогава поне някой бизнес да бяха направили, да осигурят работни места. Или да бяха станали специалисти в областта си и да се бяха преборили за по-високо заплащане, да не бяха се чудили всеки ден как да излезнат по-големи тарикати и да изментят държавата в лична полза. Но те не го правят и никога няма да го направят, те са си такива – мразещи и предсказуеми, и в повечето случаи доста неуспешни.

Разбира се, проблемът с циганите е голям и трябва да се реши (и то бързо) – но тази мярка е по-скоро част от решението, а не от проблема. Но в случая говори омразата към различния, а не нормалното мислене.

Нека тези хора се гледат в огледалото по-често – да не вземат някой ден да видят чудовища там. Повечето хора си мислят, че злото е нещо нечовешко, без да си дават сметка, че представите ни за зло са единствено човешки. Някои от най-варварските страници на човешката история са започвали с такава омраза и всички знаят докъде са стигали.

Васил Василев

Бел.ред. Публикуваме мнението на автора от фейсбук страницата му и с неговото изрично разрешение. Заглавието е на Бинар. 

от

публикувано на: 24/10/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: