Алекс Линарес: Перуанският вокал с гъстите къдрици

07/10/2016
alex linares
Алекс Линарес – вокал.

За първи път го направих с Алекс Линарес – вокалиста на латино бандата Манго Дуенде (Mango Duende). Свърши бързо. Това беше първото в кариерата ми дистанционно интервю в уърдовски формат въпроси-отговори. Перуанското момче с гъсти и черни къдрици споделя мисли за бежанската криза, емоциите под душа и естествените миризми след участие. С добро чувство за самоирония Алекс смята, че понякога пее фалшиво. Предупреден, че трябва да отговаря интересно, ето какво ни написа той преди трибюта на Буена Виста Соушъл Клуб (Buena Vista Social Club).

Какво си мислиш, когато хубава жена с голям бюст стои пред теб и ти задава въпроси, свързани с предстоящ концерт?

Гледай очите!!! – основно това си мисля. Също се опитвам да не сбъркам мястото и датата на концерта.

На 08 октомври от 23:00 ч. в София лайв клуб добрите духчета от Манго Дуенде ще направят отново трибют на най-популярния кубински оркестър у нас. Последният път пищни и кльощави мадами, кавалери с коси и без коси показаха, че не е важно латиното да е в краката ти, ако го носиш в главата си. Беше яко танцувално.

А ако жена, която не знаеш как изглежда, ти задава въпроси, как си я представяш?

Не мога нищо да си представя, докато тя не изрази някакъв вид емоция. Достатъчно е да доловя в гласа й усмивка или раздразнение и едва тогава въображението ми започва да играе.

В песните на Буена Виста повече за любов или за секс се пее?

Голяма част са на битова тематика, особено най-старите – кой направил купон в двора, на кой му се запалила къщата, кой работил на полето цял ден. Много песни са от епохата на големите оркестри и композитори, те са с много по смислена поезия и тематично, и лирически, но пък им липсва вкуса на улицата и скромния човек.

Какво се пее в любимата ти песен?

Нямам една-единствена любима песен, твърде много са. Мисля, че Silencio, която ще изпълним заедно със Соня Мембреньо е най-интересната за мен в този концерт. В нея един човек, който се радва на цветята си, не иска те да разберат любовните му мъки от страх, че ще увехнат.

За първи път към този трибют момчетата подхождат с хетеросексуални убеждения и канят женски вокал. Специалните гости са Соня Мембреньо, Иво Казасов от Акага (тромпет) и перуанецът Пиеро Епифания (вокал).

mango duende
Манго Дуенде.

Кога се влюби за първи път и каза на жена, че я обичаш? Би ли описал емоциите на тази любов, като ги асоциираш с любима храна.

Не бих, защото не изпитвам така нещата. Влюбването ми е по скоро като опиянение,  отколкото да е свързано с каквато и да било храна.

Да, тук се измъкна дипломатично, като не отговори на съществената част от въпроса за първото „обичам те“. Ако човек не го познава, може да си помисли, че любовта му е към чашката или пък че фотосинтезира.

Какво може да ти се случи в Перу, което не може да ти се случи в България?

Да отидеш в държавна служба и любезно да ти окажат съдействие.

Кой е най-големият/малкият ти гаф на сцената?

Фалшивото пеене не ми е чуждо, особено когато твърде много се увлека в емоциите си.

Кой ти каза, че можеш да пееш?

Един път в училище нагласяха микрофона, за да ни четат някаква лекция в аудиторията и попитах чичкото дали мога ли да пея, докато няма никого в залата. Той каза „да“.

Кое използваш най-често – краката, ръцете или гласа си?

Ръцете. За да държа хората силно за гушата, докато им пея.

Защо решихте отново да направите трибют на Буена Виста?

Традиционната кубинска музика е в ДНК-то на тази банда. Всеки един от нас е трябвало да проходи в този стил, да се запознае както музикалното, така и с духа на групата. И при положение, че сме научили толкова много от тези хора, е просто справедливо някой път да сложим и тяхното име на плаката. Това е нашето признание към тях.

Как смяташ, че щеше да се развие животът ти, ако се беше родил в България и след това беше заминал за Перу?

Не съм роден на нито едно от двете места, а в СССР. Трудно ми е да фантазирам какво би било, защото всеки един ден ми е като фантазията на някого другиго. Радвам се, че нещата станаха така.

Алекс Линарес - перкусии.
Алекс Линарес – перкусии.

Какво мислиш за бежанската криза?  

Много съм се отдалечил от обществената тематика, поради това че винаги моето мнение се приема като от човек, който е дошъл на гости. Съответно ми е трудно да критикувам нагласите на хората, на които дори аз съм ставал жертва. Това, което ще кажа е, че да си на чужда земя и сам, е изключително трудно и е човешко да подадеш рака, да помогнеш или поне да не подхранваш омразата и сегрегацията. Хората правят повече бели, опитвайки се да се защитят от въображаеми опасности.

Според теб ще стане ли България по-добро място за живеене, ако за президент има жена?

Това кой ще стане президент е несъществено. Аз бих казал, че България не е пък чак толкова ужасно място за живеене и трябва да спрем със самосъжалението и истерията, защото тогава ставаме най-лесни да ни лъжат.

За какво си мислиш обикновено под душа?

Тази вода може да е по-топла. Сега, това на какво мирише? Нееее, не в очитеее!!!

След концерт миришат ли ти краката?

Само ако съм пял с обувки много ниски тонове.

Когато Алекс Линарес беше дете…

… други хора вече бяха големи.

Какво искаше да те питам, а не те попитах?

Какво ще правиш в събота вечер?

В събота вечер Алекс Линарес и останалите момчета ще си събуят обувките на сцената. Елате да ги видите боси.

 

от

публикувано на: 07/10/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: