Музикално копче за сън

26/09/2016

Share

×

nana

Наложи ми се да остана около половин час сам със спящия си внук, когато му никнеха зъбки. Той се събуди някъде към десетата минута и като не можах да активирам нито успокоителното гуш/мишмишмиш-време е да спиш, нито лаптопа на баща му за Детското.БНР, и си казах – като не може с добро… аз ще му пея.

Първо Nanas de la cebolla (около 5 пъти, с импровизиран превод на български) и после, след като имах грешката да го оставя да му клюмне главата в колената и претъркулването го събуди, продължих с Drume negrita, която го приспа в оригинал, а и аз се унесох и с превода не стигнах доникъде. Така и не усетих връщането на родителите му, но усетих за кой ли път магията на музиката – такава, каквато от праисторията й е писано да бъде, без да се съобразява с пиарки, маркетинг и технологии.

hqdefault

Още при второто ми интервю с джаз-икона – Жан-Люк Понти, Мадрид, 1988 – той ми говореше за писмата, които получава от хора, които му благодарят за психологическата подкрепа, която са получили от музиката му. Явно музикотерапията, както и сънотерапията с музика са си с вечни измерения. Две години по-късно в същата линия Боби Макферин издаде почти шаманския си Medicine Music за ужас на пуристите и хит-феновете, завладeни от Don’t Worry, Be Happy. Разбира се, две десетилетия по-рано Бийтълс бяха сложили точката в Белия албум с не-хита на Джон Good Night, а самият той с Йоко малко по-късно бяха направили прочутия си Bed-In.

Напоследък стриймовете със sleepy music в Спотифай и останалите платформи набират все по-голяма скорост, тубата предлага осемчасови специално написани тематични творби, а преди няколко месеца стартира кампания в Кикстартър, надминала неколкократно желаната сума на инициаторите й – така zeeq smart pillow вече е факт. Вместо вълшебно копче за сън по Валери Петров – мобилно приложение, с което да добавяте към програмираните във възглавницата парчета за хубав сън други ваши любими. В момента, когато хъркането задейства датчика на възглавницата директно бих си програмирал Sonho Meu с Мария Бетаня и Гал Коста.

Relax and reading book on the cloud

С това парадоксът се затваря – хайтекът като една от причините за стреса – в помощ за излизане от него. Но не и без добрата стара приспивна песен – ако децата нямат покупателни възможности, родителите им със сигурност биха се лишили от едно-друго в името на добрия, включително собствен сън.

от

публикувано на: 26/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: