Северната мистичност

12/09/2016

Share

×

 

Така някои критици определят новия проект на норвежкия саксофонист Тригве Сейм „Песните на Руми“. Няма нужда да се връщаме столетия назад, за да говорим за влиянието на суфи-поета от 13-и век върху останалите изкуства не само в Персия. Само в последите години по текстове на Руми има над 40 музикални произведения, от класиката до инди рок. А само от началото на 2016-а Тригве Сейм е вторият норвежец след Торд Густавсен, който придава джаз-контури на поета на любовта.

 

 

„За мен това е много човешка поезия – отвъд религии, държави и раси“, споделя Сейм. Tой посещава града на Руми – Коня (днешна Турция) и Египет, където месеци изучава източната музика. По-малко популярен от Гарбарек, но в никакъв случай по-малко интересен и креативен, Тригве се отправя още през 2003-а на творческо „поклонническо пътуване“ към поезията на Руми по идея на сопраното Ан-Лиз Бернстен.

 

„Ан-Лиз не ми каза направо да работя върху поезията на Руми, просто сподели, че това е най-хубавият възможен негов превод и бе сигурна, че ще мога да го използвам за нещо“, спомня си Сейм. След смъртта й част от композициите му са включени в сегашната програма – вече с участието на мецосопраното Тора Аугестад.

 

 

Произведението му се нарежда в една логична поредица на духовни търсения, започваща с дебютния му албум Different Rivers и дуетния с Андреас Утнем Pulcor. В тях от друга страна той дава ясна заявка за работа от една страна с нетрадиционни за джаза формации, но от друга с възможно най-голямо място на импровизационния момент. На моменти като че се тръгва към Индия, впоследствие – към тангото. Концертът по представянето на „Песните на Руми“ в италианския Пеперончино джаз фестивал сред една гора е достатъчен, за да се убедим в това, особено във взаимодействието на сайдмените му Фроде Халтли (акордеон) и Сванте Хенрисон (чело, бивш басист на Ингви Малмстийн и Елвис Костело).

 

 

Тригве Сейм успоредно с лидерския си албум за ЕСМ участва в още две премиери на лейбъла за „най-добрата музика след тишината“ – „Magical Forest” на Синика Лагеланд и “Rubicon” на Матс Ейлертсен – част от нощните прогрaми на стрийм Дуенде. В плейлиста, освен „Песните на Руми“ има и предишни записи на Тригве Сейм, както и прочита на Руми от страна на един от „кръстниците“ ни – Торд Густавсен с гласа на афганката Симин Тандер.

 

от

публикувано на: 12/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: