Рио 2016

05/08/2016

?????????????????????????????

Олимпийските игри в Рио започват, като през следващите две седмици основните спортни акценти ще идват от бразилския град с повече от 6 милиона население. Българската делегация е с малко повече от 50 състезатели, а шансовете за медал – неособено големи. За знаменосец бе избрана звездата на родната и световна лека атлетика – Ивет Лалова-Колио.

Основна тема преди старта на Рио 2016 бе проблемът с допинга, който спря от участие руските лекоатлети. Имаше опасност всички спортисти от руската федерация да бъдат наказани, но до подобни драконовски мерки не се стигна и само леката атлетика ще бъде лишена от руско присъствие.

Друг акцент от последните дни на подготовка преди Олимпийските игри бе суматохата около довършителни работи в Рио, включително и лошите условия, които завариха първите пристигнали спортисти. Заради стърчащи кабели и проблеми с тоалетните в олимпийското село, доста от делегациите отказаха да настанят своите спортисти там. Така например, американската делегация нае огромен круизен кораб, където да отседнат нейните състезатели, а волейболистките от националния отбор на Япония бяха настанени в частен хотел.

При всички положения обаче организаторите на Игрите в Рио 2016 ще се постараят да направят най-хубавата олимпиада. Всеки следващ олимпийски турнир е по-бляскав и по-хубав от предишния, независимо от харчовете на стойност милиони за държавите домакини.

За българските зрители, съзтезателното шоу от Рио ще започне в 2:00 ч. през нощта на 6-и август. Убеден съм обаче, че мнозина от нас ще будуват тази нощ, за да станат съпричастни на звездната вечер от стадион „Маракана“. Най-малко, защото не всеки ден е „Светът е олимпиада“ и „Всички са равни“.

Какво мисли за Олимпийските игри Бинар?

„Трудът е вреден, спортът – смъртоносен“ е краткият, но ясен и закачлив коментар на музикалния редактор Людмил Фотев.

Интересна история си припомня едно от новите попълнения при нас – редакторът Александър Христов.

Спомням си един топъл летен следобед по време на миналата Олимпиада в Лондон. С един приятел се бяхме скрили от жегата с по една бира и понеже нямаше нищо друго за гледане, бяхме пуснали квалификации на троен скок жени. Двамата коментатори бяха по-ударени от жегата и от нас и мързеливо обелваха по някоя и друга дума. По едно време обаче една дама, която за нас, а вероятно и за самите коментатори, беше напълно неизвестна, взе, че се приземи на няколко сантиметра от олимпийския рекорд. Това свари напълно неподготвени двамата коментатори, които успяха да кажат единствено: „алеелееее“ и „ ега ти скока“. Та това е за мене Олимпиадата – изненади, когато най-малко ги очакваш.

След като няма бобслей и кърлинг, и леката атлетика става. 

На нас не ни остава нищо друго, освен да се настроим на олимпийска вълна и да се подготвим за една лятна безсънна нощ.

от

публикувано на: 05/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: