Ирландия – една икономическа абстракция

22/07/2016

14694_4_eire-ireland-money-notes-coinsРъстът на БВП на Ирландия за изминалата година е с невероятните 26.3%. Утвърдени икономисти обаче заявяват: „Тези цифри са без значение“. Как така?

След края на миналата фискална година официалните цифри на Ирландия драстично задминават прогнозите, направени през март. Очакваният ръст на БВП от 7.8% е реализиран на повече от 300%.

Сериозният ръст се дължи предимно на сектора на наемния въздушен транспорт, както и на мултинационалните компании (нарастването на размера на капиталовите активи на фирмите, фирмените миграции, масивният скок в нетния износ, основно благодарение на договори за производство и отчасти на инверсии).

Министърът на финансите Майкъл Нуунан интерпретира официалните цифри като доказателство за стабилен икономически растеж: „Животът на хората се подобрява, заетостта е по-висока от когато и да било от началото на икономическия спад насам. Вече не се налага да правим съкращения в обществените услуги, напротив, имаме финансовата възможност да инжектираме в тях, както и в нови инфраструктурни проекти. В този момент Ирландия взима малки заеми с много ниски лихви, за да осигури по-добри и повече обществени услуги на своите граждани. Всичко това свидетелства за реалния растеж на икономиката ни.

Друг поглед към резултатите за 2015 г. дава икономистът Джим Пауъл: „Не е възможно да се интерпретира това, което се случва в момента. Очевидно имаме повишен брой на балансовите счетоводни операции, който изопачава икономическата картина. Това, което трябва да направим, е да погледнем какво се случва реално. Трябва да съсредоточим анализа си върху цифрите за заетост, безработица, данъчни приходи и разходите и доверието на потребителите.

Това, което ни казват тези цифри, е, че през 2015-а, както и през първото полугодие на 2016-а, икономиката е отчела значителен растеж, с реални цифри от порядъка на 4-4.5 %.“

26-е процента ръст са една безсмислена цифра, една икономическа абстракция, заключават специалистите.

по Independent

от

публикувано на: 22/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: