Кучета за диабетици

28/06/2016

Диабетът мирише и кучето е способно да подуши хипо- и хипергликемията.

В Америка и Англия има кучета за диабетици. Това са така наречените DAD кучета (Diabetic Alert Dog). Те са обучени да разпознават миризмата, която отделя тялото при ниска (хипогликемия) и съответно висока кръвна захар (хипергликемия). Всъщност кучетата предупреждават диабетика или неговото семейство още преди старта на диабетната криза, което увеличава времето за реакция. Например, ако родителите не забележат навреме признаците на ниска кръвна захар при своето бебе, то може да изпадне в безсъзнание. В подобен случай с възможни фатални последствия кучето би реагирало преди да се появят признаците на хипогликемия.

Куче с двоен статут – на домашен любимец и на сигнализиращо диабетна криза.

У нас фондация „Очи на четири лапи“ започва пилотен проект за обучение на кучета за диабетици. „С нас се свързаха родители на деца с диабет, които бяха чели за DAD кучетата по света. Проучих темата и осъзнах голямата потребност към обучение на такъв тип служебни кучета“, разказва председателката на организацията Албена Алексиева. „Над 450 хил. са официално регистрираните диабетици в България, като възрастовата граница за отключване на диабет постепенно пада. Това е огромен социален проблем. Диабетът засяга хора от всички възрасти и всякакви социални статуси. Заболяването променя качеството на живот и води до късни усложнения, ако не бъде контролирано.“

Особено критично е състоянието на ниската кръвна захар (под 4 mmol/l). При хипогликемичните кризи осъзнаването на процеса настъпва много по-късно след започването му. Т.е. характерните признаци като разтреперване, изпотяване, намалена концентрация и замъглено зрение се усещат едва, когато нивото на кръвната захар е паднало под нормата. В такива моменти незабавно трябва да се приеме напитка със захар, бонбон за смучене, мед и други бързи захари, иначе се стига до кома.

Ако кризата започне насън, кучето трябва да реагира докато не събуди диабетика. Ако е дете – трябва да събуди родителите му.

Хипогликемията е често срещано състояние при диабетиците на инсулин (1-ви тип диабет). А диабетът при децата и младежите винаги е инсулинозависим. Най-опасно е, когато захарта падне под нормата по време на сън, защото признаците не могат да се различат. Възможно е да се стигне до загуба на съзнание, гърчове, сърдечна аритмия и дори до внезапна смърт в леглото. Но в повечето случаи организмът използва механизмите на самореакция и „изпуска“ натрупаните захари, което обаче автоматично води до висока сутрешна захар.

„Затова искаме да започнем от най-неврологичната точка – реакция на кучето при хипогликимични кризи при децата. Те нямат рефлекса да се самоконтролират както възрастните. Наши доброволци са родители на 5-годишни деца с диабет, двама тийнейджъри и една дама на 27 години. Опитваме се да имаме представители на тези три младежки категории. Проектът е пилотен. Целта е да апробираме методика, която да работи безпогрешно. След като тя даде резултат при едно или две кучета, ще проработи и при всички останали, без значение дали са кучета на семействата с добро обоняние или са кучета, които ние сме избрали със същата ключова характеристика“, обяснява  Албена Алексиева.

Кучето трябва да притежава отличен нос и отлично социално поведение.

„Разпознаването на миризмите е абсолютно достъпна работа за кучето. То усеща миризми на километри разстояние. На принципа на сигнализирането по миризма работят всички служебни кучета – полицейски, спасителни, за откриване на наркотици, контрабандни цигари, експлозиви, пари и др. Кучето за диабетици може да е шпиц, може и да е санбернар. Животното трябва да е адекватно на социалната среда, защото ще бъде навсякъде с диабетика – на училище, в университета, на работа, на път, на почивка. И един ден, ако услугата се стандартизира, кучетата за диабетици ще притежават достъп до обществени места, с какъвто статут се ползват кучетата водачи на незрящи.

kushe diabetikНие нямаме никакво съмнение, че кучето за диабетици може да помирише старта на кризата, защото всичко, което се движи в нашата кръв, мирише. При всяка криза настъпва метаболитна промяна в състава на кръвта. Така например, доминиращата миризма при хипергликемия е тази на ацетон. Предизвикателство за нас е да разберем коя е основната миризма по време на хипогликемия. Останалото е въпрос на изработване на различен тип реакция на кучето, нещо, което ние умеем“, споделя Албена Алексиева.

Глюкомерът регистрира вече стартиралата криза, а кучето предупреждава за нейното начало.   

„Темата е преди всичко медицинска и най-вероятно ще привлечем лекари. Досега ендокринолозите, с които контактувахме, не бяха особено вдъхновени. Фокусът обаче е реалната възможност родителите на диабетиците и самите диабетици да имат още една гаранция за реакция в точния момент“, убедена е Албена.

Контролът върху диабета е свързан и с периодично измерване на нивото на кръвната захар. В ежедневието се използва глюкомер. Апаратът е крайно необходим, когато са налице признаците на ниска или висока кръвна захар. В такива моменти убождането на пръста с цел регистриране на актуалната кръвна захар е задължително. Защото измереното ниво изисква различен тип реакция. Ако кучето обаче наистина реагира по различен начин и то преди захарта да е паднала или да се е повишила, то диабетикът автоматично избягва резките и така вредни амплитуди на кръвната захар.

Всъщност, ако диабетът е контролиран адекватно, рисковете на по-късен етап се свеждат до минимум. Диабетиците, особено децата, не си дават сметка колко опасности носи това заболяване, поради простата причина, че диабетът не боли. В този смисъл емоционалната връзка между кучето и диабетика се превръща в естествена и лесно контролируема защита на здравето.

Как да стана доброволец в пилотния проект „Кучета за диабетици“?

Трябва да си инсулинозависим диабетик. Изпращаш имейл с желание за участие в проекта на сайта на фондацията. След това попълваш анкета и чакаш да се свържат с теб.

„Първоначално помолихме доброволците да ни носят дрехи, които са били в контакт с кожата по време на кризата, затворени във вакуумни пликове и надписани – ден, час, ниво на кръвната захар, име на човека. Но дрехата има още други стотици миризми. Затова ще раздаваме флакони за съхранение на слюнчест секрет. При ниска или висока кръвна захар диабетикът трябва да натопи тампонът в устата, като непосредствено преди това не трябва да е ял и пушил. Съответно трябва да измери и стойността на кръвната си захар.

Нямаме намерение да обременяваме доброволците, няма да им създаваме и очакване, че всеки ще получи куче. Това е пилотен проект за изграждане на методика. Т.е. ние си запазваме правото, ако накрая имаме обучени едно или две кучета, да решим на кого да ги дадем. След като постигнем целта, оттам нататък всеки, който е в листата на чакащите, ще получи куче“, разяснява Албена Алексиева.

от

публикувано на: 28/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: