Когато Брюксел брюкселираше

25/06/2016

Share

×

Глaголът е част от песен на Брел, измислен от Брел и преводът му може да е също „брюкселствам“, „брюкселя“, „брюкселоря“, без да има нищо общо със столицата на евроинституциите. Колкото и франсетата да причисляват Жак Брел в пантеона на великите си артисти, той си остава брюкселски. Последното потвърждение идва с току-що излезлия албум с негови песни на съгражданина му Давид Ленкс (Дейвид Линкс отвъд океана, където е звезда) и Брюкселския джаз оркестър, който предлагаме за първо интегрално слушане тук.

david_linx_brel7__marcomertens

Джазът по времето на Брел е не по-малко маргинален отколкото днес, само мейнстриймът е друг. Повечето биг-бенди са част от общоприетото схващане за мейнстрийм; в случая е така, но не съвсем. Аранжиментите са класически, щрайхът – убедителен, солата – обрани и класни, верността към „сонгбуука“ на Брел – извън съмнение. Богатството идва от засилената драматургичност от привидно спокойното начало с Quand On N’a Que L’amour и най-вече с La Chanson Des Vieux Amants. Градацията идва със събраните в медли „Везул“ и „Амстердам“, където субтилността на Ленкс нюансира допълнително категоричността на Брел.

Давид Ленкс с Брюкселския джаз оркестър
Давид Ленкс с Брюкселския джаз оркестър.

Давид „рецидивира“ в пресътворяването на любимците си – преди време започна серията с Нугаро, наскоро представи „своя си“ Порги и „различната“ Бес, а успоредно с Брел се отдаде на „надуване на свирката“ с Паоло Фрезу (Whistleblowers). Различното в случая е „вкарването“ на текстовете на Брел в суинга без ненужно „олекотяване“, но не и без допълнително излъскване, в случая с малко скат (Матилда), малко English (Амстердам) и най-вече фийлинг (Брюксел). Без хаштагове, Брюкселът на кринолините и нямото кино брюкселира (дори и в кратка радио-версия като бонус), и валсира (в хиляда такта).

marco mertens david linx

Единствен бемол – не особено богатото въображение на сънародничката му и негова връстница, пианистката Натали Лорие в оркестрацията й на един от малкото джаз-стандарти на Брел, известен на незнайковците като хит на Синатра (If You Go Away), без това да намалява ни най-малко достойнствата на Брел, версия 2.016. Белгийската премиера бе в началото на годината, световната е на 26 юни в един от градовете и на Брел, и на Ленкс – Париж.

https://youtu.be/3UkmAT9NpLY

от

публикувано на: 25/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: