Лев и шейсет ли?! Аз за тези пари…

06/06/2016

160Така, ясно – от 1 юни цената на билетчето за столичния транспорт скочи с 60%. Това дори бездомните кучета вече го научиха след толкова много коментари, иронични реакции и всевъзможни изказвания по темата. Няма никакъв смисъл да дискутираме състоянието на превозните средства на СКГТ. По-важно сякаш е какво бихме направили с тези лев и шейсет, ако не трябваше да ги похарчим за билет.

Един познат в студентските си години беше „хванат“ като нередовен пътник от контрольорка в автобус. На логичния въпрос отговорил съвсем чистосърдечно: „Имах едно левче точно и реших да го инвестирам в баничка, защото бях гладен“. Контрольорката се смилила над него и го оставила да си пътува. Морална ли е постъпката ѝ? Сякаш да. Но това моментално ще ни накара да се запитаме защо тогава трябва ние да купуваме и дупчим билети, след като някои имат оправдание за всичко. За лев и шейсет можем да си вземем заветната баничка или дори парче пица, хот-дог или две-три ябълки, ако решим, че искаме да живеем здравословно. Но баничката, баничката е символ, баничката е национална гордост, баничката е своеобразен протест срещу цената на билетчето.

Перфораторите в градския транспорт не са много хигиенични, така че просто няма как когато тръгнем да напускаме превозното средство да изядем билетчето. Пък и каква му е хранителната стойност – целулоза и съмнително по качество мастило. Не, не става така, друго нещо е баничката – може да е мазничка и не особено здравословна, може да не може да се перфорира и контрольорите не я приемат като легитимен документ за пътуване. Но баничката си е баничка, а в билета не може да има сирене и яйце, нито месо или праз. Колко сирене можете да завиете в едно билетче? Съгласете се, просто не става така, баничката печели по точки.

А е много възможно да сме научили за коварното поскъпване от вестник. Да, наясно сме – и той е направен от хартия и то от по-некачествена от тази на вездесъщото билетче. Но пък има много преимущества – на билетчето не пише за най-актуалните политически машинации, няма информация за новите интимни приятели на актьори и спортисти, няма за новите победи в тениса, които да ни карат да се развълнуваме – пише там едно лев и шейсет, има логото на СКГТ, но това не е достатъчно. Има ли кръстословица и судоку? Няма. Има ли анализ на световния финансов пазар? Не. Има ли стари вицове и карикатури? Ами ето – билетчето явно и тук губи по точки.

Лек завой правя в текста с една кратка ретроспекция. Кое е първото – кокошката или яйцето? Ако питаме децата преди 20-25 години, отговорът е „корекомското яйце“. Тогава то не беше просто шоколадово, а корекомско, празник в дома, повод за завист от страна на приятелчетата и очевидно постигнато със специални заслуги. Шоколад плюс играчка – какво повече може да иска едно дете? Сега корекомското яйце е просто шоколадово и абсолютно достъпно от почти всеки хранителен магазин срещу скромната сума от… Точно така, ами че въпросното шоколадово яйце струва колкото едно билетче. А в билетчето няма играчка за сглобяване, пък и уточнихме вече, че вкусовите му качества съвсем не са впечатляващи.

Някой ще каже, че с билетчето можеш да пътуваш. Нима с яйцето не можеш?! Тази минута, в която сглобяваш лелеяната играчка-изненада, е истинско пътуване (извинете за клишето) в полето на фантазията. А това, че сега можеш спокойно да си вземеш няколко шоколадови яйце на тази цена, това си е нещо като дълг, който имаш към детското си аз от едно време. Което е много, ама наистина много важно – дългът е много повече от едно билетче, извинявайте.

И последно, но в никакъв случай и по важност – билетчето има магическа сила и може да те предпази от зловещите лапи на контрольорите (сега ще кажете, че те просто си вършат работата – ами да не я вършат, да работят нещо друго). Докъде бях стигнал преди излишно дългите скоби? А, да – билетчето има сила да предпазва, но не може да се мери с контрацепцията. Един презерватив е дори по-евтин. Билетът си няма лубрикант и със сигурност не може да предотврати нежелана бременност и още по-нежелани полово предавани болести – не опитвайте да го използвате по време на секс, смятайте се за предупредени.

от

публикувано на: 06/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: