Прегръдката на змията

19/05/2016

Една река, но необикновена река – Амазонка ни води през черно-бялото великолепие на приключенския филм „Прегръдката на змията“. Ценен като стара карта, но не на златно съкровище, а като ключ към нашите души. Такова мистично усещане носи филмът на младия режисьор  Сиеро Гера, показан на 20-тото издание на СФФ.

Лентата е едно пътуване към самите нас и равносметките, които най-накрая трябва да направим. За какво идват белите хора при различните? За да ги унищожат, променят и да се възползват от тях и от средата им. На границата между документалното и художественото ние сме наблюдатели на изчезването на племена по поречието на Амазонка. Заедно с това ни се разкрива силата на природата и на човешкия дух, който се учи да оцелява въпреки всичко. Въпреки каучуковите барони, отрязаните ръце и изцеждането на всяко дърво и душа в джунглата.

Това се случва през погледа на двама бели изследователи от различни времена и реалности и общуването им с шамана Карамакате. Бавно, но сигурно научаваме колко безпомощна е западната цивилизация и всъщност от каква помощ има нужда самата тя.

През 1909 г. немският изследовател Тиодор Кох-Грюнберг пристига с кану на брега на реката, където търси младия шаман Карамакате. Тиодор е смъртно болен и се нуждае от изключително рядка лечебна билка. Карамакате се съгласява да му помогне в замяна на обещанието, че ще бъде отведен при оцелели членове от племето му.

Втора преплетена сюжетна линия е търсеното на друг учен и неговата среща с по-стария Карамакате, който губи себе си. Лека-полека усещаме, че нищо не се е променило и всъщност белият човек си е останал същият. Затънал в собственото си познание и жажда да научава, без да дава, задръстен от багажи и тежести, които не може да изхвърли, способен да изяде всичко около него, той няма как да се докосне до свещените растения.

Освен ако не е готов да се довери напълно на себе си и да се трансформира от придружител във водач. Да превъзмогне болестта на съвременния урбанизиран човек и да лекува болките си сам. „Прегръдката на змията“ е филм за навлизането на белите хора в други култури и доколко знанието им може да се осъзнае и приложи. А отговорът в края на пътуването е ясен…

Филмът е по екраните на страната от 20 май.

от

публикувано на: 19/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: