Фламенко-Матини

28/03/2016

Share

×

 

Пат Матини обича фламенкото и фламенкосите и те не му остават длъжни.

 

 

Енрике Моренте го кани в Аламбра, където записват няколко съвместни парчета, към които се включва и голямата дъщеря на Енрике, Естрея. В документалния филм Пат споделя, че с Енрике ги свързва общото желание да разширяват изразните си средства успоредно с развитието им като търсещи личности и заедно с това с любопитство да продължават традициите в нови форми. Години по-късно Пат отново се връща в Испания с музиката си към филма „Лесно живееш, затворил очи“ и печели най-авторитетната награда за оригинален саундтрак.

 

 

Сега един от най-изявените фламенко-китаристи, Сантяго Лара събира съзвездие музиканти, прескачащи с лекота жанровите определения и ограничения в проекта си за фламенко-почит към Пат Матини. По думите му, въпреки отдавнашната си любов към произведенията на маестрото и безспорното му влияние върху новото поколение фламенко-китаристи (включително самия него), е изчаквал докато е вникнал в начина му на мислене.

 

Началото (Minuano) е ударно и субтилно, особено с влизането на флейтата на Хорхе Пардо. Естрея дава проникновен, но не сантиментален испански прочит на следващото – Find In Your Dreams. Пианото на Хесус Лавия е най-образно в третото парче, James, в чието начало не можете да не се влюбите в леките краски на хармониката на Антонио Серано. Добавяйме към компанията и финеса на Гийермо Макгил – барабанист-символ на т.н. „нови фламенкоси“ от края на миналия век, и откриваме безкрайността на приятелството по линията Херес-Мисури.

 

Когато през юни 2015-а Сантяго обсъжда проекта с Пат, последният не се колебае – за него е въпрос на чест музиката му да бъде пренесена от подобни музиканти в такива невероятни места. Премиерата в Херес е с гост-кантаората Росио Маркес и байлаората Мерседес Руис (мерси за снимката на Алба Молина от deflamenco.com).

 

от

публикувано на: 28/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: