Най-популярната песен на испански е… от Мексико

07/03/2016

Перес Прадо я включва сред кубинските си оригинали, Бийтълс малко по-късно я пеят в Хамбург и я завършват с Ча-ча-бум, версията на Сезария е ремиксирана от Сеньор Коконът и въобще само в плейлистите на Дуенде имаме над два часа различни нейни версии. Коя е тя? Най-популярната песен на испански, по произход – от Мексико.

Share

×

Преведена на над 20 езика, с хиляди знайни и не се знае колко незнайни версии.

Besame_Mucho_3

Двайсетгодишна девойка с името Консуело (дали пък не е вдъхновителката на парчето на Червените китари?) Веласкес, вече завършила пиано и все още предстояща солистка в Националния симфоничен оркестър на Мексико  и учителка по музика. Според злите езици, пише това страстно болеро още преди първата си целувка, според други източници – вследствие на любовно разочарование (не че второто изключва първото). Когато вече знаех достатъчно испански, за да си я превеждам и да я превеждам на момичетата около мен, все си задавахме въпроса защо в песента трябва да се целуват много като за последен, а не като за първи път?

Besame-Mucho-1

Сигурно всеки има свой отговор, както и версия. Нашата подборка току-виж ви позволи да подобрите рекордите си по дълго целуване. Списъкът на филмите, които избират да я включат като част от саундтрака специално в сцените с целувки включва ленти като „Аризонска мечта“, „Москва не вярва на сълзи“ и анимационния „Чико и Рита“.

Първото й изпълнение е на испанеца Емилио Туеро, ето как изглежда и как я пее:

Самото парче, колкото и да звучи странно, добива своята световна слава по време на Втората световна война, не на последно място заради изпълнението на Чарли Спивак във V-disc 164-b (с V-disc, плочите за американската армия, джазът навлиза масово в Европа).

vdisc

Наричат я още „перфектното болеро“ и „най-известната песен на испански“ за миналия век, а авторката й живее и през петте начални години на този. Написала е само 40 песни и никога не си е представяла колко много звезди ще ни позволяват да сваляме звезди на момичетата си с нейния призив „целувай ме много“. Тук я виждаме в нейно ТВ участие на почти 70 години. Дай Боже всекиму!

от

публикувано на: 07/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: