Бинка Добрева и нейните ученици в Бинар Live

08/03/2016

Бинка Добрева е известна като изпълнителка на тракийски песни и солистка на емблематичния хор „Мистерията на българските гласове“. Родена е в ямболското село Роза и като потомствен музикант взема първите си уроци по пеене и родолюбие от майка си. Продължава да учи пеене при различни педагози и печели първите си награди от регионалните надпявания. Приета е в Средното музикално училище за фолклор – Котел, където нейни учители са прочути фолклорни изпълнители като Вълкана Стоянова, Кремена Станчева, Василка Андонова и Йовчо Караиванов.

Share

×

През 1988 г. Бинка Добрева завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и постъпва в Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“. След две години печели конкурс на „Мистерията на българските гласове“ и се включва в световноизвестния състав.

Наред с работата си за „Мистерията“, певицата има и успешни солови изяви, сред които прави впечатление творческото й сътрудничество с Александър Райчев, неин спътник и в живота. Заедно с неговия фолклорен бенд Райчев композира и аранжира шестте албума на Бинка Добрева: „Модерни звуци от миналото“, „С любе шега не бива“, „За бедни и богати“, „Път за двама“, „Популярни тракийски песни“, „Цветя от Тракия“.

Като преподавателка по народно пеене в софийски музикални паралелки Добрева печели сърцата на най-младите фолклорни следовници.

В предаването ще чуем гласовете на Ива Котева, Валентина Шерденкова, Христина Ненкова, Петър-Леон Божилов, Беатрис Александрова, Виктория Палхутева, Ивета Петрова и Вики Божилова под съпровода на Борислав Кьосев.

Слушайте песните на Бинка Добрева и по канал Фолклор на Радио Бинар.

от

публикувано на: 08/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: