Човешките драми и Силвия Перес

27/02/2016

silvia-perez-cruz-domusПреди почти две години ви представихме тогавашните проекти на откритието от 2006-a на Джаzz+, Силвия Перес Крус. Сега ви предлaгаме за интегрално първо слушане последния й албум, Domus.

Share

×

Миналата година Силвия изигра главната роля в испанския филм “Cerca de tu casa, чиято премиера ще е тази пролет. Филмът разказва историята на Соня (изиграна от Силвия), загубила в годините на кризата работата си, мъжа си и дома си. Оттам и името на албума на Силвия, композиран и изпят от нея като саундтрак към филма. Новата кметица на Барселона Ада Колау, решена да сложи край на трагедията на изгонените от домовете си семейства с неизплатени докрай ипотеки, е едното вдъхновение на Силвия, другото е Бьорк с невероятната й игра в „Танцьорка в мрака„.

Не очаквайте албум с песни на протеста, въпреки че Силвия може да пее и на площадите, нито преразказ на драмата. Универсалността на ситуацията е подчертана и от различните езици, на които пее – освен испански и каталан, има текстове и на английски, и на португалски. В акустичния клип по-горе тя ни пее, че грешката не е нито твоя, нито моя, банкерите освен, че грабят, нагрубяват, няма хляб (заглавието), има само хора без къща и къщи без хора.

Това е първата роля на Силвия като актриса, с изключение на една детска театрална студия, когато е била на 13. Не е първото й участие в саундтрак на филм – последната испанска Снежанка бе с нейния глас и музика, допринесли за най-престижното испанско филмово отличие – наградата „Гоя“.

А т.н. „социална“ тема присъства изначално в творчеството й, достатъчно е само да споменем албума й с емигрантски песни Immigrasons. „Ел Паис“ я нарича „най-неочакваното музикално явление“, което ме кара да се усмихвам не без гордост като един от хората, които след концерта й с Лас Мигас на 30 април 2005-а в Гьор вече бях убеден в това. Снимката й по-долу е от участието й в Джаzz+ фестивал в зала „България“.

silvia-perez-cruz-jazz+

от

публикувано на: 27/02/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: