Свободно образование

19/02/2016

Майк Дейвис

Най-доброто образование е това, което се получава от родителите, защото децата прекарват повече време у дома, отколкото в училище.

Майк Дейвис консултира местните власти в Англия, Дания и Кения как да се случи промяната в училищата и да се създаде една мотивираща образователна среда. Опитът му като директор в Англия и Шотландия доказва колко важна е реорганизацията на училищата по начин, който ги прави по-човечни. Тези училища са предимно в проблемни и бедни общности. Майк Дейвис поставя акцент върху педагогиката, при която ученикът играе активна роля в ученето, гъвкава употреба на времето и пространството, даване глас на учениците и учителите, внимание към взаимоотношенията между тях.

Майкъл Тагард

Нашата основна цел е да създадем училище, в което учениците вярват, че ще се реализират в живота.

„Годината, прекарана в ефтерсколе – свободното училище за младежи от 14 до 18 г. в Дания (Faaborgegens Efterskole), е много повече от обикновена училищна година. Тя изгражда учениците цялостно, подготвя ги за живота и формира у тях характер и умения. Това цялостно изграждане на характера и уменията се нарича с уникалната датска дума dannelse. То подготвя младите хора за зрелия живот и съдържа в себе си общото, непрофесионално образование, чиято цел е да създаде балансирани, уравновесени личности.“

Патрик Смитьойс

Мислете. Споделете с мен вашите каузи и идеи, за бъдат отразени в предстоящия филм.

Добрият пример от лъчезарни и завладяващи личности е крайно необходим, за да мотивира младите да учат. Те трябва да разберат колко важно е в държавата да има учители, лекари и медицински сестри и т.н., смята Патрик Смитьойс. Той създава безплатното IT училище „Прозорци към света“ (Windows to the world) в Самоков. Заснема няколко документални разследващи филма за своята екологична кауза в Самоков и за унищожаването на горите в България. Предстои да направи филм за българската образователна система с фокус  върху разнообразието и свободата на избора. Патрик Смитьойс възприема тези процеси като напълно естествени, защото промените в тази посока, за които днес се борят много български родители и учители, са стандартна практика в Холандия.

Бент Хансен

„Няма човек, който да е станал мъдър в област, която преди това не е обикнал.“ Н. Грундвиг, датски философ

„Мотивацията ни за учене е по-силна, когато имаме позитивна нагласа към дадения предмет. Ако искаме да повишим осъзнатостта на следващото поколение за природата с цел нейното опазване, те трябва да прекарват време в природата. Това има множество странични позитивни ефекти: децата от детските градини, които прекарват повече време на открито, се разболяват по-рядко, двигателните им умения и общата им физическа форма са в по-добро състояние от това на децата в обикновените детски градини. Учениците пък научават повече за сътрудничеството, тъй като се изправят пред реални предизвикателства, които налагат истинско сътрудничество. Сред природата те попадат в ситуации, в които изпитват истинските последствия от добрите или лошите си решения.

Днес много детски градини се намират в гората и децата целогодишно, почти по цял ден са навън. Все повече датски училища провеждат някои от часовете си навън. Повечето свободни интернатни училища имат специалности, свързани със живот сред природата.“

Втората национална среща за свободно развитие на образованието е организирана от Националната мрежа на родителите и е най-големият национален форум, който среща родители, учители и професионалисти, работещи за свобода в образованието.

9 говорители от Великобритания, Дания, Израел и България и 5 работилници за обмяна на образователни практики представят съвременните тенденции в развитието на образованието. Те са насочени към по-голямо овластяване на ученика и създаване на възможности за учене чрез автентично сътрудничество. Oбразованието в съвременния свят излиза от изолацията на училищните стени и започва да възстановява по различни начини връзката с общността, към която учениците принадлежат и се предполага да допринасят.

Фокус ще бъде Дания, чиято образователна система ще бъде представена от трима говорители. Свободата на образованието е заложена в датската конституция преди повече от век и половина и до днес принципите на свободното образование са национална ценност.

от

публикувано на: 19/02/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: