Старинна полска музика

16/02/2016

Weronika Grozdew-Kołacińska

Д-р Вероника Гроздев-Колачинска от Полската академия на науките и концертираща певица пресъздаде в София с помощта на Полския културен институт работилница за старинна полска музика.

През октомври 2015 г. се проведе работилница за традиционна полска музика, която показа най-старинния пласт на културата и песните от региона на Курпие, Източна Полша, който е с добре запазена традиционна култура и бит. Именно от там са и подбраните песни от албума „Курпие (Зелена пуща)“.

Песни от албума:
1. „Стара баба“

2. „Кукувица кука“

С изключение на южните региони, полската традиционна музика е изцяло едногласна и в преобладаващо тривременен метроритъм (например популярния танц мазурка). Това обаче съвсем не я прави елементарна или лесна за интерпретация. Характеризира се с широк тонов обем, богата орнаментика и относително отворено звукоизвличане.

По време на работилницата бяха показани както бавни песни, т.нар. „горски”, изпълнявани от мощен глас с широк диапазон, така и танцови мелодии, т.нар. „трампани”, изпълнявани по време на реликтов групов женски танц, както и сватбени и лирични любовни песни. Повече за музикалната култура на областта Курпие – Зелената пуща и полската традиционна музика можете да чуете в интервюто.

Интервю с д-р Вероника Гроздев-Колачинска от Полската академия на науките. 

Работна атмосфера по време на семинара, проведен на 10 октомври 2015 г.:

Професионалният превод и научен коментар по време на работилницата и на интервюто е в лицето на Катя Михайлова – фолклорист и културен антрополог, полонист, преводач, доцент д-р в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. Полето на научната й дейност са теренни проучвания в различни славянски страни, в това число Полша (Бялистоцко, Подлаше, Пшемисълско) в областта на религиозния фолклор, славянската митология, епическото пеене, календарната обредност, съвременния политически фолклор. Авторка е на повече от 80 научни публикации в България и чужбина, както и на монографията „Странстващият сляп певец просяк във фолклорната култура на славяните“, София 2006 (полско разширено издание Dziad wędrowny w kulturze ludowej Słowian, Варшава 2010).

12316481_10201130593463565_888571433061322488_n
Работен процес по време на работилницата.

А в какво може да се превърне традиционната полска музика в ръцете на една от най-известните полски етногрупи „Варшавска капела за селска музика“ (или дори, ако искате „Варшавски селски бенд“), можете да чуете тук с изпълнението им на „Баба в пиекле“, което на български звучи „Баба в пъкъла“ – място за обработка/преработка на човешките души от един специален персонаж, наречен за кратко Баба!

от

публикувано на: 16/02/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: